Εργάζεστε πάρα πολύ; Έτσι θα το καταλάβετε

Εργάζεστε πάρα πολύ; Έτσι θα το καταλάβετε

Η δραστηριότητα δεν μεταφράζεται αυτόματα σε επίτευγμα - Τι πρέπει να κάνετε.

του Ντιν Αλουάζ

Μήπως βάζετε στην άκρη την προσωπική σας ευημερία για να προλάβετε μια προθεσμία ή να απαντήσετε σ’ ένα επιπλέον email; Μήπως ξοδεύετε πολύ χρόνο στη δουλειά επειδή έχετε στόχο να προαχθείτε ή αναλάβατε περισσότερες ευθύνες;

Η δραστηριότητα δεν μεταφράζεται αυτόματα σε επίτευγμα. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές στον χώρο της εργασίας, όπου συχνά η προσπάθεια αύξησης της παραγωγικότητας μέσω της υπερ-εργασίας καταλήγει σε αποτυχία.

Όταν δεν έχετε ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, η απόδοσή σας στη δουλειά μειώνεται. Άρα, όσο γεμάτο κι αν είναι το πρόγραμμά σας, πρέπει να βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας, γεγονός το οποίο θα ωφελήσει τόσο την οικογένειά σας όσο και την καριέρα σας.

Ιδού οι δικοί μου τρεις κανόνες για να πετυχαίνω τους στόχους μου στη δουλειά όντας παράλληλα σύζυγος και πατέρας, και διατηρώντας την προσωπική μου υγεία:

Περάστε χρόνο με την οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα
Είναι κρίσιμο να βάζετε την οικογένεια πάνω από τη δουλειά σας. Μπορεί να έχετε ένα δύσκολο ωράριο στο γραφείο, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να περνάτε ποιοτικό χρόνο με τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για σας. Εξάλλου, αυτοί είναι συχνά διατεθειμένοι να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις υποχρεώσεις της ζωής όταν εσείς δεν μπορείτε. Αν εστιάζετε συνεχώς μόνο στον εαυτό σας, ίσως να πάψετε να λαμβάνετε την υποστήριξη που χρειάζεστε για να διατηρείτε μια ισορροπία στη ζωή σας.

Δώστε προτεραιότητα στην υγεία σας
Κάνω cross-fit καθημερινά εδώ και τρία χρόνια, και είμαι σε καλύτερη φόρμα απ’ ό,τι ήμουν στα είκοσί μου. Πιστεύω ότι το πώς νοιώθω σωματικά καθορίζει το πώς λειτουργώ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βάζετε στην άκρη χρόνο για σωματική άσκηση, καθώς αυτό μπορεί να δώσει ώθηση στην παραγωγικότητά σας τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι. Παράλληλα, η άσκηση βοηθάει και στη διαχείριση του στρες, ενώ δίνει και το καλό παράδειγμα στους ανθρώπους γύρω σας.

Εφαρμόστε ένα σταθερό ωράριο
Στον κόσμο των επιχειρήσεων επικρατεί η λογική ότι όσο ψηλότερα βρίσκεστε στην εταιρική ιεραρχία, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η αφοσίωση στη δουλειά. Η νοοτροπία αυτή πλήττει τα στελέχη τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι τα πράγματα. Ανεξάρτητα από τη θέση σας και το αν προαχθήκατε, δεν πρέπει να αλλάζετε τον αριθμό των ωρών εργασίας σας. Μπορεί οι ευθύνες σας να αλλάζουν και να αυξάνονται, αλλά αν ορίζετε προτεραιότητες και αναθέτετε δουλειές και σε άλλους όποτε χρειάζεται, μπορείτε να διατηρείτε μια ισορροπία σε οτιδήποτε κάνετε.