Εργοστάσιο της BMW δεν θα λειτουργήσει για ένα μήνα αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως «αν και θεωρούμε ότι αυτό το σενάριο είναι απίθανο να συμβεί, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Το διάσημο εργοστάσιο Mini της BMW στην Οξφόρδη δεν θα παράγει τα εν λόγω αυτοκίνητα για τουλάχιστον ένα μήνα από την 29η Μαρτίου 2019, καθώς ο γερμανικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας ενεργοποιεί το επόμενο στάδιο των σχεδίων του σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ην. Βασιλείου.

Αυτό καταδεικνύει το ότι μια από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες της Ευρώπης, η BMW, θεωρεί ότι μια μη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών θα μπορούσε να είναι καταστροφική. Μάλιστα θα είναι καταστροφική σε τέτοιο βαθμό ώστε η εταιρεία αναγκάζεται να προβεί σε σημαντικές ενέργειες ενόψει μιας τέτοιας πιθανότητας.

Ένα μόνιμο κλείσιμο του εργοστασίου θα κοστίσει εκατομμύρια, ενώ παράλληλα θα επηρεάσει ως ντόμινο τους χιλιάδες εργαζόμενους σε όλη την έκταση της αλυσίδας ανεφοδιασμού της BMW.  Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Sky News: «Οι προγραμματισμένες ετήσιες περίοδοι συντήρησης στις εγκαταστάσεις παραγωγής της BMW Group επιτρέπουν την ουσιαστική ανανέωση και αντικατάσταση του εξοπλισμού, κάτι που κάνει αρκετές εβδομάδες να ολοκληρωθεί. Σε αυτό το διάστημα δεν θα πραγματοποιείται παραγωγή αυτοκινήτων.

Ως ένας υπεύθυνος οργανισμός, έχουμε σχεδιάσει την προγραμματισμένη περίοδο συντήρησης της επόμενης χρονιάς στο εργοστάσιο MINI στην Οξφόρδη να ξεκινήσει την 1η Απριλίου, όταν το Ην. Βασίλειο θα βγει από την ΕΕ, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος μιας ενδεχόμενης βραχυπρόθεσμης διακοπής της διάθεσης εξαρτημάτων στην περίπτωση μιας μη συμφωνίας για το Brexit. Αν και θεωρούμε ότι αυτό το σενάριο είναι απίθανο να συμβεί, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι».

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνηθίζουν να κλείνουν τα εργοστάσιά τους για μερικές εβδομάδες κατά τους θερινούς μήνες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης, καθώς τότε πολλοί εργαζόμενοι φεύγουν με άδεια και οι πωλήσεις είναι στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους.

Ενώ όσον αφορά τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Ην. Βασίλειο, σημείωσε πως «παραμένουμε δεσμευμένοι στις εγκαταστάσεις μας στη Βρετανία, η οποία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου κατασκευάζουμε και τις 3 μάρκες αυτοκινήτων μας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η BMW, όπως και άλλοι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχουν εδώ και πολύ καιρό προειδοποιήσει την κυβέρνηση τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια, για τον κίνδυνο του Brexit, και ιδιαίτερα για τον κίνδυνο μιας μη συμφωνίας, όσον αφορά την παραγωγή λόγω έλλειψης εξαρτημάτων τα οποία έρχονται από το εξωτερικό.

Σχετικά άρθρα