Έρικ Σμιντ: «Κάντε την Αθήνα Μέκκα της τεχνολογίας»

Έρικ Σμιντ: «Κάντε την Αθήνα Μέκκα της τεχνολογίας»

«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα αντιδρούσαν οι Αμερικανοί αν περνούσαν όσα πέρασαν οι Έλληνες», δήλωσε ο πρόεδρος της Google.

Με πολλές πανεπιστημιακές διακρίσεις στο άθλημα των μακρινών αποστάσεων, ο Έρικ Σμιντ διανύει αισίως το δωδέκατο έτος της παρουσίας του στην Google, οδηγώντας την από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου στην κορυφή της κούρσας των τεχνολογικών εξελίξεων ολόκληρου του πλανήτη.

Μιλώντας για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Μέγαρο Μουσικής, ο Έρικ Σμιντ έδειξε σε όλους ότι το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα δεν πρόκειται να είναι επιδερμικό. Στην ομιλία του -της οποίας συντονιστής ήταν ο Λουκάς Τσούκαλης- σημείωσε ότι για να καταφέρει η Ελλάδα να ξεπεράσει τη σημερινή της δύσκολη κατάσταση, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσει την πραγματική έννοια της καινοτομίας.

Διαβάστε ακόμη: Ποιος είναι ο Έρικ Σμιτ της Google, που ήρθε στην Αθήνα

«Τα κακά έχουν περάσει. Τώρα μόνο καλύτερα έχουμε να περιμένουμε», είπε, τονίζοντας ότι η σημερινή υφεσιακή πορεία των δυτικών οικονομιών -και δη των ίδιων των ΗΠΑ όπως τόνισε- θα πρέπει να αλλάξει το παγκόσμιο οικονομικό δόγμα.

Η κλασσική μορφή εργασίας της βιομηχανίας όπως την ξέρουμε τα τελευταία χρόνια μεταλλάχτηκε εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης και της εξέλιξης της τεχνολογίας, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι οι παλιές σχέσεις μεταξύ οικονομιών και κυβερνήσεων στην εποχή της τεχνολογικής δικτύωσης έχουν αλλάξει• ο φαύλος κύκλος που ταλαιπωρεί τις παγκόσμιες οικονομίες πρέπει να δώσει τη θέση του στην ελευθερία της κίνησης του ικανού ανθρώπινου δυναμικού.

Στο ερώτημα αν η τεχνολογία απειλεί τις θέσεις εργασίας, άποψη που επικράτησε από την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης, ο Έρικ Σμιντ κατέθεσε τα αποτελέσματα ενδελεχούς έρευνας, σύμφωνα με την οποία μία νέα θέση υψηλής τεχνολογίας στην πόλη, δημιουργεί πέντε νέες θέσεις εργασίας σε παράπλευρους ή μη τομείς μακριά από αυτή, συμπληρώνοντας ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να ξεχάσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμασταν την εργασία μέχρι σήμερα. «Οι δουλειές στο μέλλον θα είναι πιο διασκεδαστικές και θα φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά», πρόβλεψε.

Η βάση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας είναι η δικτύωση, όπως για παράδειγμα κάνουν εδώ και πολλά χρόνια οι άνθρωποι της ελληνικής ναυτιλίας, είπε ο κ. Σμιντ. «Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη δικτύωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τη δικτύωση μέσω της τεχνολογίας. Είναι η μόνη που προσφέρει σήμερα την ευκαιρία της εξέλιξης κάθε ανθρώπινης κοινωνίας σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Ο πρόεδρος της Google παρουσίασε το όραμα του για τη δημιουργία μίας ανθρωποκεντρικής κοινωνίας της δημιουργικότητας, με εργαλείο της την τεχνολογική διασύνδεση, ένας παράγοντας ο οποίος, όπως παρατήρησε, μπορεί να βελτιώσει κάθε πλευρά της ζωής και της καθημερινότητας μας.

Διαβάστε επίσης: H Google εξαγόρασε την startup Flutter

Επιπροσθέτως, ο Έρικ Σμιντ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας, το οποίο, όπως είπε, «βρίσκεται κατά κάποιο τρόπο δέσμιο των γραφειοκρατικών απαιτήσεων της πολιτείας. Κάτι για το οποίο εσείς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι, όμως η κυβέρνησή σας μπορεί». Εισάγοντας στην ομιλία του το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, ο πρόεδρος της Google επεσήμανε ότι η πορεία της παγκοσμιοποίησης δεν θα σταματήσει, γεγονός που καθιστά την προσέγγιση ξένων επενδύσεων και την απλούστευση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, περισσότερο από απαραίτητη. «Παρόλα αυτά να ξέρετε ότι για να πετύχετε πρέπει να πάρετε πολλά ρίσκα», υπογράμμισε.

Για τον Έρικ Σμιντ η οικονομική κρίση αποτελεί ευκαιρία για αλλαγή και απαλλαγή από τις παθογένειες του παρελθόντος. Μία κρίση για την οποία ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «οι Έλληνες έδειξαν περισσή δύναμη. Ειλικρινά δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ πώς θα αντιδρούσε ο αμερικανικός λαός αν βίωνε αυτού του είδους τις καταστάσεις».

Όσον αφορά τα επενδυτικά κεφάλαια των τεχνολογικών startups, επεσήμανε ότι «η τεχνολογία προσφέρει διεξόδους ακόμη και στο θέμα της χρηματοδότησης. Αν έχετε μια πραγματικά καλή ιδέα, χρησιμοποιείστε τα εργαλεία crowdfunding που σας προσφέρει το διαδίκτυο –όπως το Kickstarter και το Indiegogo, για να την χρηματοδοτήσετε. Και να μην ξεχνάτε ότι χωρίς ρίσκο δεν πρόκειται να εξελιχτείτε».

Διαβάστε σχετικά: Κάνε το όνειρό σου πράξη με το Kickstarter

Το τέλος της ομιλίας τού Έρικ Σμιντ ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό, οι περισσότερες από τις οποίες επικεντρώθηκαν στους τρόπους όπου μία επιχείρηση στην Ελλάδα θα μπορέσει να υπερκεράσει τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αλλά και τις ανησυχίες της αλόγιστης τεχνολογικής δικτύωσης μετά το κύμα αποκαλύψεων σχετικά με το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την αμερικανική NSA.

Ο πρόεδρος της Google κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος και η εταιρεία του κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν την ιδιωτικότητα, ευχόμενος ότι αυτό το «τόσο ανησυχητικό φαινόμενο, το οποίο πραγματικά ξεπέρασε τα όρια, δεν θα ακολουθηθεί κι από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

Όσον αφορά το θέμα της φυγής πολλών μορφωμένων νέων από την Ελλάδα, αλλά και την τάση της απομάκρυνσης από τη χώρα κάθε αξιόλογης τεχνολογικής προσπάθειας με προορισμό την «Μέκκα» της Silicon Valley, ο Έρικ Σμιντ προειδοποίησε χαριτολογώντας ότι «μπορεί κι εμείς να έχουμε τον ίδιο καλό καιρό με την Ελλάδα, όμως να ξέρετε ότι ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος».

Στις ερωτήσεις για τις βλέψεις της Google στην Ελλάδα, παραδέχτηκε ότι βρίσκεται εδώ και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και η εταιρεία με το τετραήμερο Launchpad της, για να διαμορφώσουν μία καλύτερη άποψη σχετικά με τις τεχνολογικές προοπτικές της χώρας. «Μπορείτε να κάνετε την Αθήνα μία νέα τεχνολογική Μέκκα. Έχετε όλα τα φόντα και κυρίως ένα καταπληκτικό ανθρώπινο δυναμικό», είπε και συμπλήρωσε ότι «η σωστή στρατηγική είναι να παίρνεις ότι καλύτερο μπορείς από τον άλλο, όπου κι αν βρίσκεται».

Σχολιάζοντας τη σημερινή του συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, είπε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά γι’ αυτό το πλούσιο σε γνώσεις ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο παλεύει με το φάσμα της ανεργίας: «Αυτό που έχω να πω εγώ είναι ότι μόνο με την κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων, την επιχειρηματική δικτύωση ανεξαρτήτου μεγέθους της κάθε επιχείρησης, τη σωστή ψηφιακή στρατηγική και προπαντός με το να είστε ανοιχτοί στη φιλοσοφία του δικτύου, θα μπορέσετε να βγείτε από την κρίση».

Καταλήγοντας, ο Έρικ Σμιντ τοποθέτησε το ταβάνι της τεχνολογικής εξέλιξης «στο άγνωστο», το οποίο θα έχει καταφέρει να «περάσει από την εποχή που δίνεις απλά εντολές, στην εποχή όπου οι υπολογιστές θα σου προτείνουν κάθε εναλλακτική λύση».

Διαβάστε: Τα 15 γεγονότα-σταθμοί της Google