Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση εναντίον «βρετανικού πετρελαιοφόρου»

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση εναντίον «βρετανικού πετρελαιοφόρου»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνεχής ο κίνδυνος για το διεθνές εμπόριο.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν το Σάββατο την ευθύνη για μια επίθεση κατά ενός “βρετανικού πετρελαιοφόρου” στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το συμβάν ανακοινώθηκε χθες Παρασκευή από τη βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας, μια εταιρεία εξειδικευμένη σε αυτά τα θέματα, και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

“Το πολεμικό ναυτικό των υεμενίτικων ενόπλων δυνάμεων ( Χούθι) πραγματοποίησε επίθεση εναντίον του βρετανικού πετρελαιοφόρου Pollux στην Ερυθρά Θάλασσα, με τη χρήση πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας,” ανέφερε ο εκπρόσωπος των ανταρτών για στρατιωτικά θέματα, Γιαχία Σάρι.

Η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO και η εταιρεία Ambrey, εξειδικευμένη σε θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας, ανέφεραν μια έκρηξη που σημειώθηκε την Πέμπτη κοντά σε ένα πλοίο που βρίσκονταν κοντά στην πόλη Μόχα.

Το πλήρωμα του πλοίου είναι ασφαλές,” δήλωσε η UKMTO, ενώ η Ambrey ανέφερε ελαφριές ζημιές.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε στη συνέχεια ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη χτύπησε ένα “πλοίο υπό παναμαϊκή σημαία που εκτελούσε δρομολόγιο προς την Ινδία, μεταφέροντας αργό πετρέλαιο.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τον Νοέμβριο, οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν που, κατά τη γνώμη τους, σχετίζονται με το Ισραήλ, ως πράξεις στήριξης προς τους Παλαιστίνιους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιθέσεις τους έχουν οδηγήσει πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τη διέλευση των πλοίων τους από την περιοχή αυτή, η οποία έχει στρατηγική σημασία και αποτελεί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Από τον Ιανουάριο, επιτίθενται επίσης εναντίον βρετανικών και αμερικανικών πλοίων, ανταποδίδοντας τις αμερικανοβρετανικές επιδρομές εναντίον τους. ΗΠΑ και Βρετανία υποστηρίζουν ότι οι βομβαρδισμοί τους είναι αμυντικοί και έχουν ως στόχο τη “προστασία” της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Οι Χούθι έχουν τεθεί πρόσφατα και πάλι στη μαύρη λίστα των “τρομοκρατικών” οργανώσεων από τις ΗΠΑ, με την Ουάσιγκτον να κατηγορεί την ομάδα για τις επιθέσεις της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: