«Ναρκοπέδιο» η Ερυθρά Θάλασσα – Νέα αμερικανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι

«Ναρκοπέδιο» η Ερυθρά Θάλασσα – Νέα αμερικανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι
SANAA, YEMEN - JANUARY 28: Pro-Houthi Yemeni tribesmen gather in Jihanah district of Sanaa province controlled by the Iranian-backed Houthis in Yemen, protesting against the US and UK attacks over Yemen on January 28, 2024. Houthi supporters, carrying light and heavy weapons, and Palestinian flags shout slogans against the US, Britain and Israel. Mohammed Hamoud / Anadolu (Photo by Mohammed Hamoud / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
...Έπειτα από τις επιθέσεις των σιιτών ανταρτών.

O στρατός των ΗΠΑκατέρριψε την Πέμπτη drone στα ανοικτά της Υεμένης και κατέστρεψε ένα άλλο τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο θαλάσσιο σκάφος στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι αντάρτες Χούθι εξακολουθούν να απειλούν τις θαλάσσιες μεταφορές στην περιοχή.

Η αμερικανική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom) ανακοίνωσε εξάλλου ότι οι σιίτες αντάρτες της Υεμένης εκτόξευσαν δύο πυραύλους που είχαν πιθανόν στόχο εμπορικό πλοίο, χωρίς ωστόσο να το πλήξουν.

Το drone καταρρίφθηκε πάνω από τον κόλπο του Άντεν νωρίς χθες το πρωί, επεσήμανε η Centcom, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον ανήκε. Ωστόσο απέδωσε στους Χούθι την ευθύνη για το θαλάσσιο drone, η καταστροφή του οποίου προκάλεσε «σημαντική έκρηξη», αλλά όχι τραυματισμούς ή υλικές ζημιές.

Νωρίτερα ο αμερικανικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι κατέστρεψε δέκα drones των Χούθι και τρία ιρανικά σε σειρά πληγμάτων.

Αυτές τις τελευταίες εβδομάδες οι αντάρτες, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Άντεν, δύο σημαντικές θαλάσσιες οδούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κλιμάκωση»

Οι Χούθι δηλώνουν ότι ενεργούν σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται ασταμάτητα από το Ισραήλ μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, και το ξέσπασμα του πολέμου.

Την Τετάρτη περίπου στις 20:30 (τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας) οι αντάρτες Χούθι «εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων (…) προς τον κόλπο του Άντεν», επεσήμανε η Centcom σε ανακοίνωση.

Λιγότερο από μία ώρα αργότερα το ίδιο αντιτορπιλικό «κατέρριψε τρία ιρανικά drones», τα οποία βρίσκονταν «εκεί κοντά», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Το βράδυ η Centcom ανακοίνωσε ότι από τα αμερικανικά πλήγματα καταστράφηκαν δέκα drones και ένα διοικητικό κέντρο των Χούθι «τα οποία αποτελούσαν άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα αμερικανικά πολεμικά πλοία».

Νωρίτερα την Τετάρτη ο αμερικανικός στρατός είχε σχολιάσει ότι κατέστρεψε έναν πύραυλο εδάφους- αέρος των Χούθι, έτοιμο να εκτοξευθεί από την Υεμένη ο οποίος απειλούσε αμερικανικά αεροσκάφη.

Οι σιίτες αντάρτες δήλωσαν την Τετάρτη ότι στοχοθέτησαν το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Gravely.

Εξάλλου και άλλες ένοπλες φιλοϊρανικές ομάδες έχουν επιτεθεί τους τελευταίους μήνες εναντίον αμερικανικών βάσεων στη Συρία και το Ιράκ.

Μία από αυτές τις επιθέσεις, την Κυριακή, κόστισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία, στα συριακά σύνορα. Η Ουάσινγκτον απέδωσε την ευθύνη για την επίθεση αυτή στην «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», μια συμμαχία μαχητών που προέρχονται από ένοπλες φιλοϊρανικές ομάδες.

Οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν επιδιώκουν «κλιμάκωση» της έντασης στη Μέση Ανατολή, εν μέσω του πολέμου στη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: