Ερντογάν: Οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την «τελειωμένη» Ελλάδα και όχι την Τουρκία

Ερντογάν: Οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την «τελειωμένη» Ελλάδα και όχι την Τουρκία
TURKEY GOVERNMENT ERDOGAN

Νέο προεκλογικό παραλήρημα από τον Τούρκο πρόεδρο, την ώρα που η τουρκική λίρα πραγματοποιεί και πάλι «βουτιά».

«Αφήστε αυτούς, μην τους δίνετε σημασία, είναι ακροβάτες (σ.σ. oι ξένοι οίκοι αξιολόγησης). Αυτοί έναν γείτονα που τελείωσε και χρεοκόπησε τον αναβάθμισαν τέσσερις βαθμίδες. Αυτοί λαμβάνουν νέα χρέη και ζουν με αυτά». Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, λίγες ώρες μετά τη νέα «βουτιά» της τουρκικής λίρας, αποφάσισε να ξεσπάσει κατά των οίκων αξιολόγησης που εξακολουθούν να δίνουν αρνητικές προοπτικές στην τουρκική οικονομία, χαρακτηρίζοντας «τελειωμένη» την Ελλάδα. 

«Συγγνώμη δηλαδή, αλλά δεν μπορεί να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Πώς γίνεται αυτό; (σ.σ η αναβάθμιση)», διερωτήθηκε στο παραλήρημά του ο Ερντογάν, και για να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολίας ξεκαθάρισε: «Στην Ελλάδα αναφέρομαι».

«Προσπάθησαν να μας πνίξουν σε μικρά κύματα. Είμαστε όλοι μαζί στα ασφαλή λιμάνια της χώρας μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ προειδοποίησε την Άγκυρα να λάβει μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού, εντούτοις η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί τις διεθνείς προειδοποιήσεις.

Νέα «βουτιά» της τουρκικής λίρας 

Νωρίτερα σήμερα μία δήλωση του Τούρκου προέδρου ήταν ικανή να οδηγήσει σε νέα βουτιά την ήδη χτυπημένη βαριά τουρκική λίρα. «Τα επιτόκια πρέπει να υποχωρήσουν», δήλωσε ο Ερντογάν, αποκαλώντας τα μάλιστα και «μητέρα όλων των κακών». Η δήλωση ήρθε σε μια στιγμή που η Κεντρική Τράπεζα παλεύει να ανακόψει τη συνεχή διολίσθηση του νομίσματος.

Τα σχόλια που μετέδωσαν Reuters και Βloomberg έρχονται μετά από συνάντηση που είχε με οικονομικούς του συμβούλους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού προηγουμένως το νόμισμα είχε υποχωρήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό, στις 4,3736 λίρες ανά δολάριο.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανέβασε τα επιτόκια περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν τον περασμένο μήνα, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό που τρέχει με σχεδόν 11%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του στόχου. Οι επενδυτές ανησυχούν για υπερθέρμανση της οικονομίας, ενώ η κυβέρνηση προχωρά σε επιπλέον δημοσιονομική τόνωση πριν τις εκλογές του Ιουνίου.

Με τη λίρα να υποχωρεί 11,8% έναντι του δολαρίου φέτος, αρκετοί αναλυτές πίστευαν ότι η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να προχωρήσει σε έκτακτη αύξηση των επιτοκίων παρά τις γνωστές αντιρρήσεις του Ερντογάν.

Αμέσως μετά τις παραπάνω δηλώσεις η λίρα υποχώρησε 1,4%, στις 4,2933 λίρες ανά δολάριο.