Ερντογάν: Νόμιμες όλες οι ενέργειες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Ερντογάν: Νόμιμες όλες οι ενέργειες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Όσον αφορά το πολυσυζητημένο θέμα της θανατικής ποινής, ο Τούρκος πρόεδρος παρέπεμψε το ζήτημα στο τουρκικό κοινοβούλιο. 

Ακόμη και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου η τουρκική κυβέρνηση δεν έθεσε ούτε για μια στιγμή σε κίνδυνο τους νόμους της χώρας, διατείνεται ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με την εφημερίδα “Hurriyet”.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας σε μια τελετή που έλαβε χώρα στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας προς τιμήν των θυμάτων του πραξικοπήματος, υπερθεμάτισε πως “όποια απόφαση λάβαμε, σε όποια ενέργεια προβήκαμε μετά την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος, συμφωνούσαν με το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας”.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Ερντογάν μνημόνευσε τους 237 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται 170 πολίτες, 62 αστυνομικοί και 5 στρατιώτες, που “έπεσαν στο καθήκον τους προστατεύοντας τη χώρα”.

Όσον αφορά το πολυσυζητημένο θέμα της θανατικής ποινής, ο Τούρκος πρόεδρος παρέπεμψε το ζήτημα στο τουρκικό κοινοβούλιο. “Τι ζητάει ο κόσμος; Θανατική ποινή. Επειδή όμως είμαστε δημοκρατική χώρα, δεν πρέπει να το απορρίψουμε αλλά να το συζητήσουμε στη βουλή, και όλοι μας να συμμορφωθούμε με την απόφαση -όποια και αν είναι αυτή”, σημείωσε.

Επίσης, δεν παρέλειψε να επαναλάβει το… παράπονό του προς τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών, καθώς δεν έσπευσαν να τον υποστηρίξουν και να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην κυβέρνηση αλλά και στα θύματα. “Η συμπεριφορά τους είναι ντροπιαστική”, δήλωσε.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει η δήλωση του προέδρου πως “επειδή η 15η Ιουλίου θεωρείται ορόσημο για την ιστορία της χώρας, θα άρω τις διώξεις εναντίον όλων των ανθρώπων που με προσέβαλαν”. Εν τω μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση, υπό τις εντολές και τις ευλογίες του Τούρκου “σουλτάνου”, συνεχίζει ακάθεκτη την επιχείρηση των εκκαθαρίσεων σε όλο τον δημόσιο τομέα (σώματα ασφαλείας, δικαιοσύνη, ΜΜΕ), με σκοπό να εξουδετερώσει τους θύλακες του Γκιουλέν, του εξόριστου δηλαδή ιμάμη στις ΗΠΑ τον οποίο ο Erdogan θεωρεί υποκινητή του στρατιωτικού πραξικοπήματος.