Πώς θα φορολογούνται τα κέρδη από κρυπτονομίσματα – Το σχέδιο του ΥΠΕΘΟ

Πώς θα φορολογούνται τα κέρδη από κρυπτονομίσματα – Το σχέδιο του ΥΠΕΘΟ
Photo: Shutterstock
Η απόρριψη προσφυγής φορολογουμένου από τη ΔΕΔ αποκαλύπτει τη φορολογική «γκρίζα ζώνη» των κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα, ενώ το νέο πλαίσιο που εξετάζεται δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή.
  • Η ΔΕΔ δεν έκανε δεκτό ποσό 620.323,34 ευρώ από Bitcoin στον κωδικό 659 του Ε1.
  • Τα χρήματα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέσω του συγκεκριμένου κωδικού για την κάλυψη τεκμηρίων.
  • Το σχεδιαζόμενο πλαίσιο προβλέπει φόρο 15% στην υπεραξία και ετήσιο αφορολόγητο όριο 500 ευρώ, αλλά δεν αποτελεί ακόμη νόμο.

Σε φορολογικά αχαρτογράφητα νερά εξακολουθούν να κινούνται οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει ακόμη ειδικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη δήλωση των κερδών τους.

Το πρόβλημα αποτυπώνεται στην απόφαση 2407/2026 της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, η οποία απέρριψε προσφυγή φορολογουμένου που επιχείρησε να δηλώσει 620.323,34 ευρώ από μεταβίβαση Bitcoin στον κωδικό 659 του εντύπου Ε1.

Ο συγκεκριμένος κωδικός αφορά εισοδήματα που φορολογούνται με ειδικό τρόπο ή απαλλάσσονται ρητά από τον φόρο. Η ΔΕΔ έκρινε ότι τα έσοδα από τη μεταβίβαση των κρυπτονομισμάτων δεν αποδείχθηκε ότι ανήκαν σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες και, επομένως, δεν μπορούσαν να δηλωθούν εκεί.

Η απόφαση δεν επιλύει συνολικά το ζήτημα της φορολόγησης των κερδών ιδιωτών από κρυπτονομίσματα. Αναδεικνύει, αντίθετα, το νομοθετικό κενό που παραμένει ως προς το εάν και με ποια διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος φορολογείται η συγκεκριμένη υπεραξία, όταν οι συναλλαγές δεν συνιστούν επιχειρηματική δραστηριότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα δύο εμβάσματα των 620.323 ευρώ

Η υπόθεση αφορούσε τη φορολογική δήλωση για το έτος 2024. Ο φορολογούμενος είχε δηλώσει ότι τα χρήματα προέρχονταν από τη μεταβίβαση Bitcoin και είχαν κατατεθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό με δύο εμβάσματα.

Το πρώτο, ύψους 357.643,64 ευρώ, πιστώθηκε στις 23 Ιουλίου 2024 και το δεύτερο, ύψους 262.679,70 ευρώ, στις 2 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Κατά την υποβολή της δήλωσης ζητήθηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ο φορολογούμενος προσκόμισε, μεταξύ άλλων, τα ειδοποιητήρια των εμβασμάτων και βεβαίωση εταιρείας, όμως το ΚΕΦΟΔΕ Αττικής δεν συμπεριέλαβε το ποσό στην εκκαθάριση.

Η ΔΕΔ επικύρωσε την απόφαση, κρίνοντας ότι δεν προέκυπτε ούτε ειδικός τρόπος φορολόγησης ούτε ρητή απαλλαγή. Κατά συνέπεια, τα 620.323,34 ευρώ δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέσω του κωδικού 659 για την κάλυψη τεκμηρίων.

Το πρόβλημα για όσους θέλουν να αξιοποιήσουν τα κέρδη

Η έλλειψη σαφών κανόνων δημιουργεί ιδιαίτερες δυσκολίες όταν ένας επενδυτής μετατρέπει τα κρυπτονομίσματά του σε ευρώ και θέλει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την αγορά ακινήτου ή άλλου περιουσιακού στοιχείου.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να μπορεί να δικαιολογήσει τόσο την προέλευση των κεφαλαίων όσο και την κάλυψη των σχετικών τεκμηρίων. Χωρίς συγκεκριμένο τρόπο δήλωσης και φορολόγησης, ακόμη και κέρδη που έχουν κατατεθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος μπορεί να μη γίνουν αποδεκτά με τον τρόπο που τα δηλώνει ο φορολογούμενος.

Ο φοροτεχνικός Στάθης Βελισσαράκος επισήμανε στην ΕΡΤ ότι το ζήτημα αφορά πολλούς επενδυτές, οι οποίοι περιμένουν τη νομοθετική ρύθμιση για να γνωρίζουν πώς θα δηλώνουν και θα αξιοποιούν νόμιμα τα κέρδη τους.

Τι προβλέπει το σχέδιο για φόρο 15%

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεξεργάζεται πλαίσιο που θα εντάξει για πρώτη φορά τα κρυπτοστοιχεία σε σαφές φορολογικό καθεστώς. Το σχετικό νομοσχέδιο, ωστόσο, δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή και οι προβλέψεις του ενδέχεται να αλλάξουν μέχρι την ψήφισή του.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, η υπεραξία από την πώληση κρυπτονομισμάτων θα φορολογείται με συντελεστή 15%. Ως φορολογητέο κέρδος θα υπολογίζεται η διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και τιμής πώλησης, αφού συνυπολογιστούν οι άμεσα συνδεδεμένες δαπάνες.

Παράλληλα, προβλέπεται ετήσιο αφορολόγητο όριο 500 ευρώ, ώστε οι μικρές υπεραξίες να μένουν εκτός φόρου. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να αναγνωρίσει τα κρυπτοστοιχεία ως περιουσιακά στοιχεία, επιτρέποντας στα έσοδα από νόμιμες πωλήσεις να δικαιολογούν την προέλευση κεφαλαίων και να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη τεκμηρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: