Έρρικα Μπενακοπούλου: Οι ξενοδόχοι είμαστε αποφασισμένοι να περιορίσουμε τις φετινές τουριστικές απώλειες

Έρρικα Μπενακοπούλου: Οι ξενοδόχοι είμαστε αποφασισμένοι να περιορίσουμε τις φετινές τουριστικές απώλειες
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Το μεγάλο στοίχημα για τα ξενοδοχεία του κέντρου, η επένδυση του AthensWas, η υγειονομική ασφάλεια και ο φόβος για νέα λουκέτα.

Την ψυχραιμία τους προσπαθούν να διατηρήσουν οι ξενοδόχοι, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να επιστρατεύσουν κάθε μέσο που έχουν στα χέρια τους προκειμένου να περιορίσουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, τις απώλειες μιας τουριστικής σεζόν που μοιάζει καταδικασμένη.

Μπορεί τα σύνορα διαφόρων χωρών να άνοιξαν και να μπαίνει σε τροχιά ο παγκόσμιος τουρισμός, όμως τα κενά που υπάρχουν σε επίπεδο διασύνδεσης, αλλά και η πεσμένη ψυχολογία των ταξιδιωτών, εγείρουν ερωτηματικά για το αν θα πρέπει να ελπίζουμε στην έλευση ξένων τουριστών ή αν θα ήταν προτιμότερο να επενδύσουμε στον εγχώριο τουρισμό.

Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο για τα ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων τα οποία παραδοσιακά δουλεύουν αποκλειστικά με ξένους τουρίστες. Όσα όμως βρίσκονται σε σημεία «φιλέτα» και έχουν θέα την Ακρόπολη, διαθέτουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα, καθώς μπορούν να προσελκύσουν Έλληνες που θέλουν να απολαύσουν το ποτό ή το φαγητό τους σε ένα μέρος ξεχωριστό, μια ανάσα από τα ιερά μνημεία.

Μόλις σε απόσταση λίγων μέτρων από τη στάση του μετρό Ακρόπολη, βρίσκεται το AthensWas, ένα ξενοδοχείο που συστήθηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2015 και μπήκε δυναμικά στον χάρτη των 5άστερων ξενοδοχείων του κέντρου που απευθύνονται σε high level τουρίστες. Το κτήριο που ανήκε στην οικογένεια Μπενακόπουλου, η οποία δραστηριοποιείται για περισσότερα από 50 χρόνια στον κλάδο των κατασκευών και του real estate, υπό το brand “Eπιλογή Kτιρίων Κ. Μπενακόπουλος”, αξιοποιούνταν για πολλά χρόνια ως διαμερίσματα προς ενοικίαση.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Το 2013, η Έρρικα Μπενακοπούλου πήρε την γενναία απόφαση να μετατρέψει τα διαμερίσματα σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, απόφαση η οποία υποβοηθήθηκε και από την πρότερη εμπειρία στον ξενοδοχειακό κλάδο μέσω του Anemi Hotel που διατηρεί στη Φολέγανδρο. Η επιλογή της τελικά τη δικαίωσε, αφού η κατασκευή πραγματοποιήθηκε σε μια δύσκολη περίοδο μεν, όμως το ξενοδοχείο ήταν έτοιμο να ανοίξει το 2015, όταν η ελληνική οικονομία άρχιζε να κάνει «rebound».

Στο SENSE Restaurant του AthensWas, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία Roof Garden εστιατόρια στην Αθήνα με θέα Ακρόπολη, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εξαιρετικό φαγητό από τα χέρια του σεφ Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου. Πρόκειται για μοντέρνα ελληνική κουζίνα με πρώτες ύλες και υλικά που ταυτίζονται με συγκεκριμένους γεωγραφικούς προορισμούς. Ωστόσο αυτό που μετρά, σύμφωνα με την κα Μπενακοπούλου, δεν είναι μόνο οι ποιοτικές πρώτες ύλες, αλλά και η τεχνική.

«Όταν εξέφρασα τη σκέψη μου να μετατρέψω τα διαμερίσματα σε ξενοδοχείο, όλοι μου έλεγαν να μην το κάνω, καθώς ήταν ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο, ειδικά σε μια περίοδο όπου στο κέντρο λάμβαναν καθημερινά χώρα επεισόδια. Με την οικοδομική δραστηριότητα να είναι ανύπαρκτη, ένιωσα ότι εκείνο το διάστημα έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό για να αναπτυχθούμε. Ανοίξαμε σε μία φάση που η αγορά είχε αρχίσει να παίρνει τα πάνω της. Χάρηκα πολύ την φάση της δημιουργίας και θεωρώ ότι τελικά ήταν καλό το timing της επένδυσης» λέει στο fortunegreece.com, η Έρρικα Μπενακοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της “Eπιλογή Kτιρίων Κ. Μπενακόπουλος”.

Διευκρινίζει πως η οικονομική κρίση δε επηρέασε την πορεία της “Eπιλογή Kτιρίων Κ. Μπενακόπουλος”  σε μεγάλο βαθμό, καθώς η κατασκευαστική, διέθετε ελάχιστο τραπεζικό δανεισμό και είχε φροντίσει να αναπτύξει παράλληλα δραστηριότητα και στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο οποίος συνέβαλε στο μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου της εκείνο το διάστημα. Όσον αφορά το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας απαρτίζεται από ιδιόκτητα ακίνητα αξίας 30 εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή του Κολωνακίου σε δρόμους προβολής αλλά και στο παλαιό Ψυχικό.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

«Το άνοιγμα 1η Ιουνίου ήταν συνειδητή απόφαση»

Ακόμη όμως και ο κορωνοϊός δεν πτόησε τη διοίκηση, η οποία αποφάσισε να ανοίξει την 1η Ιουνίου γνωρίζοντας ότι η επιχείρηση δεν θα είχε κέρδη. Για την κα Μπενακοπούλου το πιο σημαντικό ήταν να δηλώσει παρούσα στην αγορά, αλλά και να στηρίξει έμπρακτα το προσωπικό, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια συνέβαλε με την αφοσίωση και την εργατικότητά του στην επιτυχημένη πορεία του ξενοδοχείου.

Το AthensWas διαθέτει συνολικά 44 κλίνες και δουλεύει, κυρίως, με τουρίστες από την Αμερική, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Κίνα. «Για φέτος οι ξένοι τουρίστες παραμένουν διστακτικοί στο να επισκεφτούν την Ελλάδα και είναι λογικό. Εμείς ήμασταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που άνοιξαν γνωρίζοντας ότι το κόστος θα ήταν πολύ υψηλό. Γενικά είμαι άνθρωπος της δράσης και δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή τις ζημιές, αλλά το προσωπικό» τονίζει.

Η κα Μπενακοπούλου θεωρεί πως τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις την περίοδο του κορωνοϊού και του lockdown, κινήθηκαν προς την σωστή κατεύθυνση. «Θα έλεγα ότι η κυβέρνηση, τηρουμένων των αναλογιών, έδωσε αρκετά. Για εμένα το πιο σημαντικό είναι ότι τα στελέχη της είναι πρόθυμα να ακούσουν τα αιτήματα μας και να αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους. Ωστόσο, θεωρώ πως στο τέλος της ημέρας, όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης».

Προσθέτει πως στην περίπτωση του AthensWas έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πως έχει δημιουργηθεί μια σύνδεση με ιδιωτική κλινική σε περίπτωση που “σκάσει” κάποιο περιστατικό κορωνοϊού στο ξενοδοχείο. Η παραλαβή του ασθενή γίνεται μέσα σε ένα τέταρτο. Παρόλα αυτά, δεν έχει λυθεί, όπως λέει, το θέμα της αστικής ευθύνης καθώς υπάρχει δυσκολία στο να βάλεις τους πελάτες να υπογράψουν ότι δεν διεκδικούν αποζημίωση σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος κορωνοϊου.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

Η τουριστική αγορά είναι «παγωμένη» – Στο «κόκκινο» πολλά ξενοδοχεία

Ούσα εν ενεργεία πολιτικός μηχανικός και έχοντας χτίσει το μισό Κολωνάκι, η κα Μπενακοπούλου έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για την αγορά ακινήτων. Υπενθυμίζει πως το διάστημα 2010-2015 ο κλάδος των κατασκευών πέρασε μία βαθιά κρίση με την πτώση να είναι τεράστια. Μικρή ανάσα δόθηκε από το μοντέλο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, (βλ. Airbnb), όπου στην ουσία την λύση για ακόμη αφορά κλήθηκε να δώσει ο τουρισμός.

Η αίσθησή της είναι πως το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης θα καταλαγιάσει, πως άγγιξε το peak και από τη στιγμή που μπήκε νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα αναθεωρήσουν και θα αποφασίσουν να κάνουν πίσω.

«Όλα θα έρθουν σε μία ισορροπία. Έπρεπε να μπει μία τάξη στην αγορά διότι όσο δεν υπήρχε το φορολογικό πλαίσιο για όσους δραστηριοποιούνται στην βραχυχρόνια μίσθωση και η κατάσταση ήταν άδικη για τους ξενοδόχους οι οποίοι πληρώνουν τα πάντα. Την ίδια ώρα, πιστεύω ότι θα δούμε αρκετά ξενοδοχεία προς πώληση. Είναι τεράστια η οικονομική καταστροφή για αυτούς που επένδυσαν την τελευταία διετία και περίμεναν να ανοίξουν φέτος για πρώτη χρονιά» υπογραμμίζει.

Στα θετικά στοιχεία, είναι ότι η Αθήνα έχει βελτιώσει αρκετά την εικόνα της και αισθητικά το κέντρο τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μία ευχάριστη αλλαγή, ενώ από την πλευρά τους οι ιδιώτες προσέχουν πολύ το κομμάτι της αισθητικής και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρουν.

Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου

«Η Αθήνα είναι city break προορισμός αλλά πρέπει πρώτα εμείς να την αγαπήσουμε και να την εκτιμήσουμε για να μπορέσουμε στη συνέχεια να το μεταδώσουμε και να το «πουλήσουμε» στους άλλους. Φιλοξενία, τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους, υψηλή γαστρονομία, εκπληκτικές θάλασσες είναι μόνο μερικά από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα».

Μεταξύ άλλων, η κα Μπενακοπούλου τοποθετείται και στο θέμα των ξένων επενδυτών που «σκούπισαν» την τελευταία διετία τα ξενοδοχεία του κέντρου. Η άποψή της είναι πως χρειάζεται να επανέλθει μία κανονικότητα και να μην περάσουν άλλα ξενοδοχειακά ακίνητα σε Ομόνοια και Εξάρχεια σε ξένα χέρια. Στο «πάγωμα» μιας τέτοιας πολιτικής συνέβαλε, όπως λέει, η έλευση της πανδημίας, που κατέστησε οποιεσδήποτε επενδύσεις σε τρίτες χώρες … επικίνδυνο «σπόρ».

Η ίδια πάντως, ως επιχειρηματίας, θα ήταν ανοιχτή στην δημιουργία ενός δεύτερου resort σε κάποιο ελληνικό νησί. Όσο για το ξενοδοχείο Anemi στη Φολέγανδρο, μια επένδυση της τάξης των 7,5 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει 100 κλίνες και συμβάλλει τα μέγιστα στην τοπική οικονομία του νησιού θα ανοίξει κανονικά από 1η Ιουλίου.

«Και σε αυτή την περίπτωση επικράτησε η όρεξη για δουλειά και η στήριξη του προσωπικού. Προς το παρόν η πληρότητα είναι στο 20% όταν τον Ιανουάριο, προ κορωνοϊού, η πληρότητα για τους μήνες Μάιο – Ιούνιο άγγιζε το 60%. Στο Anemi έρχονται “ψαγμένοι” πελάτες και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό καθώς ήταν ένα νησί της άγονης γραμμής το οποίο πλέον έχει γίνει γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο» καταλήγει.