Αισιοδοξία για την τήρηση της εκεχειρίας στην Ουκρανία

Αισιοδοξία για την τήρηση της εκεχειρίας στην Ουκρανία

Οι πρόεδροι Πούτιν και Ποροσένκο συμφώνησαν να ξεκινήσουν την εξέταση των επόμενων βημάτων για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός.

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο, κατά την οποία συμφώνησαν στα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε η συμφωνηθείσα εκεχειρία να έχει διάρκεια.   

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν πως η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία τηρείται σε γενικές γραμμές, αλλά είπαν ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα ώστε αυτή να αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια.

Η εκεχειρία ανάμεσα στις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις και στους φιλορώσους αυτονομιστές τέθηκε σε ισχύ το απόγευμα της Παρασκευής, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ειρηνευτικού σχεδίου που στοχεύει στον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία που μαίνεται εδώ και περίπου πέντε μήνες.

«Οι δύο ηγέτες τόνισαν ακόμη την ανάγκη να υπάρξει η μέγιστη ανάμειξη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την επιτήρηση της κατάστασης…και συνεργασία στην παροχή ουκρανικής και διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ποροσένκο.

Η Μόσχα πάντως διεμήνυσε νωρίτερα, διαμέσου του υπουργείου Εξωτερικών της, πως θα αντιδράσει σε περίπτωση που επιβληθούν νέες κυρώσεις εις βάρος της από την ΕΕ, παρά την τήρηση της εκεχειρίας.

Η ΕΕ ανακοίνωσε τα πρόσθετα μέτρα αργά το βράδυ της Παρασκευής, σημειώνοντας όμως ότι θα ανασταλούν εάν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και τηρήσει την εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών ανταρτών στις ανατολικές επαρχίες.

Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν την προσθήκη άλλων 24 ονομάτων στον κατάλογο των προσώπων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στις χώρες-μέλη της ΕΕ και των οποίων «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία. Οι κυρώσεις προβλέπεται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή την Δευτέρα.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ρωσία θα αντιδράσει σε νέες κυρώσεις

Κρατά η εκεχειρία στην Ουκρανία

Συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία