ESM: Σημαντική η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας το 2022, αλλά επιβάλλεται η επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία

ESM: Σημαντική η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας το 2022, αλλά επιβάλλεται η επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία
The EU members advise about the ESM rescue package because of the corona crisis | usage worldwide (Photo by Dwi Anoraganingrum/Geisler-Fotop / Geisler-Fotopress / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Στην ετήσια έκθεσή του, ο ESM προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος και υπογραμμίζει την μεγάλη πρόκληση ιδιωτικού και δημόσιου χρέους για το μέλλον.

Την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας στο 2022 και τις προκλήσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν μετά την επιστροφή στην ομαλότητα, έπειτα από την περίοδο της πανδημίας, σημειώνει στην ετήσια έκθεσή του ο ESM.

Πιο συγκεκριμένα, ο ESM παρατηρεί πως η οικονομία της Ελλάδας πέτυχε ισχυρές επιδόσεις τη χρονιά που πέρασε παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας πρόοδο στην απασχόληση, τον τουρισμό και τα δημόσια έσοδα, γεγονός που δημιούργησε τον χώρο για ένα ληφθεί από τα μεγαλύτερα -σε επίπεδο Ευρωζώνης- δημοσιονομικά πακέτα στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ενάντια στην ενεργειακή ακρίβεια.

Επιπλέον, καταγράφει ο ESM, επετεύχθη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους. Ως αποτέλεσμα από τον περασμένο Αύγουστο η Ελλάδα βγήκε από την ενισχυμένη εποπτεία της Κομισιόν.

Για το 2022 ο ESM σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία «έτρεξε» με ανάπτυξη 5,9%, επιστρέφοντας στα προ πανδημίας δεδομένα. Την ίδια χρονιά, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 0,1%, σε σύγκριση με πρωτογενές έλλειμμα 4,7% το 2021.

Παράλληλα, τα υψηλά επίπεδα ανάπτυξης και πληθωρισμού είχαν ως αποτέλεσμα ο λόγος χρέους/ΑΕΠ να μειωθεί κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες στο 171%, ισοδυναμώντας με τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια μείωση στον λόγο χρέους/ΑΕΠ που έχει καταγραφεί ιστορικά στην Ευρωζώνη. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, ωστόσο, επιδεινώθηκε περαιτέρω ξεκινώντας ήδη από ένα αδύναμο σημείο.

Όσον αφορά τις τράπεζες, ο ESM σημειώνει ότι οι δείκτες φερεγγυότητας διατηρούνται σε επαρκή επίπεδα, καθώς με όχημα τις τιτλοποιήσεις του “Ηρακλή” και την ισχυρή ζήτηση εκ μέρους των επενδυτών οι τράπεζες κατόρθωσαν να μειώσουν τον συνολικό δείκτη NPE στο 8,7%.

Τονίζει, όμως, ότι τα επίπεδα επισφαλειών στους τραπεζικούς ισολογισμούς παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σημειώνει δε ότι το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων -τα οποία έχουν μεταφερθεί από τις τράπεζες στους servicers- παραμένουν μη ρυθμισμένα.

Για το 2023, ο ESM προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης, στο 1,2%, με τον πληθωρισμό να διατηρείται στο 4,5%.  Επιπλέον, σε μεγαλύτερο ορίζοντα η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ικανότητά της να αποπληρώνει τα δάνειά της εξαιτίας των υψηλών επιπέδου δημόσιου και εξωτερικού χρέους, καθώς και από τη διεύρυνση των εξωτερικών ελλειμμάτων, την ασθενική αύξηση της παραγωγικότητας και τις τρωτότητες του τραπεζικού τομέα.

Ο ESM καταλήγει λέγοντας ότι για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις προκλήσεις αυτές πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία και την αυστηρή υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: