ESM: Σοβαρή ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους στην ΕΕ – Τα πιθανά σενάρια

ESM: Σοβαρή ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους στην ΕΕ – Τα πιθανά σενάρια
The EU members advise about the ESM rescue package because of the corona crisis | usage worldwide Photo: AFP
Τι προτείνει ο ESM για να γίνει βιώσιμο το ευρωπαϊκό χρέος. Τα πιθανά σενάρια

Σοβαρές ανησυχίες για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού χρέους αποτυπώνονται σε έκθεση που παρουσίασε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας (ESM).

Όπως επισημαίνεται, η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων άλλαξε το τοπίο του δημόσιου χρέους της ζώνης του ευρώ. Παρότι οι κυβερνήσεις πρέπει να πληρώσουν υψηλότερα επιτόκια δανεισμού για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους, οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων προσελκύουν επενδυτές – κάτι το οποίο μπορεί να αποδειχθεί δημοσιονομικά μη βιώσιμο

Μέχρι τώρα οι κύριοι αγοραστές δημοσίου χρέους ήταν οι κεντρικές τράπεζες. Περίπου το ένα τρίτο της αύξησης του δημόσιου χρέους της ζώνης του ευρώ το 2022 απορροφήθηκε από το Ευρωσύστημα, το οποίο περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ. 

Όμως το 2023 το Ευρωσύστημα μείωσε τις συμμετοχές του, στην προσπάθειά του να συσφίξει τη νομισματική πολιτική, μετεξελισσόμενο σε καθαρό πωλητή κρατικών ομολόγων. Κατά συνέπεια, η πρόσθετη ζήτηση από ιδιώτες επενδυτές έγινε ακόμη πιο καθοριστική για την απορρόφηση της αύξησης του δημόσιου χρέους.

Από την άλλη, τα υψηλότερα επιτόκια και η ανθεκτικότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ έχουν προσελκύσει περισσότερους ιδιώτες επενδυτές. Μετά από χρόνια εκροών, οι ξένοι επενδυτές έγιναν καθαροί αγοραστές το 2023. Η ζώνη του ευρώ κατέγραψε τη μεγαλύτερη εισροή ξένων επενδύσεων στο χρέος της ζώνης του ευρώ την τελευταία δεκαετία. Αυτό βοήθησε στην εξισορρόπηση των καθαρών ροών ομολόγων.

Οι ξένοι επενδυτές φαίνεται να επιστρέφουν στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία). Οι τέσσερις χώρες μαζί είχαν προσελκύσει σχεδόν 200 δισεκατομμύρια ευρώ από χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023. Η άνοδος των εισροών από ξένους επενδυτές αντανακλάται στη μεταβολή της σύνθεσης των κρατικών χρεών της ζώνης του ευρώ. Το μερίδιο των κρατικών ομολόγων που κατέχονται από μη κατοίκους έχει αυξηθεί, αν και παραμένει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων προσέλκυσαν επίσης τα νοικοκυριά και, σε μικρότερο βαθμό, επιχειρήσεις. Τα γραφεία διαχείρισης χρέους χρησιμοποιούν πιο ενεργά τα ομόλογα λιανικής ως μέρος του χρέους τους στρατηγική διαχείρισης. Ως εκ τούτου, το μερίδιο του δημόσιου χρέους που κατέχουν τα νοικοκυριά είναι τώρα τόσο υψηλό όσο ήταν πριν από 10 χρόνια.

Η εικόνα για άλλους εγχώριους επενδυτές είναι πιο μικτή. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και τα επενδυτικά κεφάλαια στη ζώνη του ευρώ αύξησαν πρόσφατα το μερίδιό τους στα κρατικά ομόλογα, αλλά το μερίδιο του κρατικού χρέους που κατέχουν οι τράπεζες, καθώς και τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, μειώθηκε την ίδια περίοδο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προοπτικές για τη ζήτηση είναι αβέβαιες

Σύμφωνα με τον ESM, οι ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης είναι πιθανό να παραμείνουν αυξημένες τα επόμενα χρόνια. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα των κυβερνήσεων αναμένεται να συρρικνωθούν κάπως, αλλά οι πιέσεις στις δαπάνες παραμένουν υψηλές λόγω πολλών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η γήρανση του πληθυσμού και οι αμυντικές δαπάνες.

Ταυτόχρονα, η αύξηση των τόκων ως αποτέλεσμα των αυξημένων αποδόσεων των ομολόγων και το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα συνεχίσει να επιβαρύνει τους κρατικούς προϋπολογισμούς στο μέλλον. Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της ζώνης του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) τα επόμενα 10 χρόνια κατά μέσο όρο, αλλά η αύξηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη από δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για χώρες με υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα.

Αυτοί οι αριθμοί είναι διαχειρίσιμοι, εάν η ανάπτυξη τρέξει σύμφωνα με τις προσδοκίες. Ωστόσο, εάν η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης αποδειχθεί πιο έντονη από το αναμενόμενο, η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων θα μπορούσε να μειωθεί και ο κίνδυνος κατακερματισμού μεταξύ των κρατών μελών θα μπορούσε να επανεμφανιστεί.

Συνολικά, η προσφορά κρατικών ομολόγων που θα απορροφηθούν από τις χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, με βάση τις προβλεπόμενες δημοσιονομικές εξελίξεις και το guidance της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη μείωση του ισολογισμού της.

Οι προοπτικές για τη ζήτηση από ξένους επενδυτές είναι αβέβαιες και ενδέχεται να υπόκεινται σε διακυμάνσεις ανάλογα με την όρεξη για ανάληψη κινδύνων. Η έκδοση χρέους από τις αγορές των ΗΠΑ μπορεί επίσης να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα παραμείνει πάνω από το 7% του ΑΕΠ το 2024, δημιουργώντας μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες και έκδοση ομολόγων, ενώ η μείωση του ισολογισμού της Federal Reserve προσθέτει επίσης πίεση στις αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενόψει των μεγάλων χρηματοδοτικών αναγκών της αγοράς, μια αξιόπιστη δημοσιονομική στρατηγική και στρατηγική ανάπτυξης μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Η τήρηση του μεταρρυθμισμένου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης και η δέσμευση για δημοσιονομική σύνεση σε εθνικό επίπεδο παραμένουν ζητούμενα. Η εφαρμογή εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: