Νέα Υόρκη: Το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνών funds για ελληνικά assets

Νέα Υόρκη: Το επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνών funds για ελληνικά assets
epa03276550 (FILE) A file photo dated 11 May 2012 showing a sign at a JPMorgan Chase building in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 02116967 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι επαφές τραπεζιτών και επιχειρηματιών στο JP Morgan Greece Investment Forum και στο φόντο το μήνυμα Lagarde για τα επιτόκια.

Στην Νέα Υόρκη χτυπά σήμερα η καρδιά της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ενόψει του επενδυτικού συνεδρίου JP Morgan Greece Investment Forum που συνδιοργανώνουν JP Morgan και ΕΧΑΕ, με το ειδικό του βάρος να αποτυπώνεται τόσο στην πολυπληθή ελληνική συμμετοχή εισηγμένων και μη επιχειρήσεων εταιρειών όσο και στο ισχυρό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από διεθνή funds, που ξεπερνά τα δεδομένα παλαιότερων διοργανώσεων.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας συγκριτικά με τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης έχουν θέσει την Ελλάδα στο ραντάρ των διεθνών οίκων. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΔΝΤ η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% το 2024 από 2,3% το 2023, με πληθωρισμό 2,8% από 4,2% αντίστοιχα και με μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 158% από 167,4% αντίστοιχα.

Οι fund managers παρακολουθούν τις εξελίξεις και σχεδιάζουν τοποθετήσεις σε ελληνικές μετοχές, καθώς η αναβάθμιση της οικονομίας ανοίγει το δρόμο και για την αναβάθμιση του χρηματιστηρίου στο προσεχές διάστημα. Ένα πρώτο ορόσημο τοποθετείται τον Ιούνιο στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του δείκτη αξιολόγησης MSCI που είναι πιθανόν να θέσει το ελληνικό χρηματιστήριο σε μια ενδιάμεση κατηγορία υπό παρακολούθηση (watch list), δηλαδή ένα βήμα πριν από την τελική αναβάθμιση που αναμένεται μέσα στο επόμενο έτος. Σχετικές αξιολογήσεις αναμένονται και από άλλους οίκους στο πλαίσιο αναθεώρησης δεικτών όπως οι S&P Dow Jones Indices και FTSE Russell.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται στο συνέδριο της Νέας Υόρκης είναι ότι στις εργασίες του συμμετέχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (μέσω σύνδεσης, καθώς για λόγους υγείας ήταν αδύνατον να έχει φυσική παρουσία) ενώ αναμένεται να προκύψουν σημαντικές ειδήσεις, ειδικά από το πάνελ συζήτησης όπου συμμετέχουν οι CEOs και των 4 συστημικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι το παρόν στο event δίνουν επίσης αξιωματούχοι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με φόντο τις εξελίξεις γύρω από την αποεπένδυση του δημοσίου που δρομολογείται σταδιακά και με επίκεντρο την Τράπεζα Πειραιώς που παίρνει σειρά μετά τη διάθεση μετοχών το προηγούμενο διάστημα σε Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα. Εξάλλου, το επιτελείο της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ήδη από την περασμένη εβδομάδα και πραγματοποιεί συναντήσεις με επενδυτές στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας για τη διάθεση του συνόλου ή μέρους των μετοχών της (27%) που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Στο επενδυτικό συνέδριο της Νέας Υόρκης συμμετέχει επίσης το ΤΑΙΠΕΔ σε μια συγκυρία σταθμό καθώς ανοίγει σήμερα το βιβλίο προσφορών για το 30% στον ΔΑΑ “Ελ. Βενιζέλος”. Το παρόν στις εργασίες του συνεδρίου δίνουν επίσης τα επιτελεία εταιρειών όπως Aegean Airlines, ΕΧΑΕ, Attica Bank, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Helleniq Energy, Intrakat, Lamda Development, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τιτάν, Τράπεζα Κύπρου, η διοίκηση του CVC Greece, η Grivalia, η Olympia Group και η PeopleCert.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο κάδρο και τα επιτόκια του ευρώ

Εντωμεταξύ, την ώρα που θα εξελίσσονται επαφές μεταξύ επενδυτών και ελληνικών επιχειρήσεων στη Νέα Υόρκη τραπεζίτες και επιχειρηματίες από όλο το φάσμα των κλάδων της οικονομίας θα αναμένουν τη συνέντευξη τύπου της επικεφαλής της ΕΚΤ, καθώς σε ένα άλλο χρηματοοικονομικό κέντρο, τη Φρανκφούρτη, θα δίνεται σήμερα το στίγμα της νομισματικής πολιτικής του ευρώ. Συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις δηλώσεις της Christine Lagarde για το πότε θα ανοίξει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων που προεξοφλούν οι αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: