«Χαλάει» τις προσδοκίες των αγορών η Λαγκάρντ – «Πρόωρη» η συζήτηση για μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ

«Χαλάει» τις προσδοκίες των αγορών η Λαγκάρντ – «Πρόωρη» η συζήτηση για μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ
epa10084003 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks during a press conference following a meeting of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt am Main, Germany, 21 July 2022. The ECB on 21 July raised its key interest rate by half a percentage point, the first increase in more than a decade, and revised its Asset purchase programme (APP). EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Γαλλίδα αξιωματούχος προειδοποίησε για επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Μήνυμα στις αγορές για να μην υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο (την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) για αλλαγή στα επιτόκια της Ευρωζώνης έστειλε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας την Πέμπτη μετά από την απόφαση της ευρωτράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως είναι «πρόωρο» να γίνεται κουβέντα για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, «χαλώντας» τις προσδοκίες μερίδας των αναλυτών που ανέμεναν από την τράπεζα ένα «σήμα» για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομία

Η οικονομία της Ευρωζώνης πιθανά παρέμεινε στάσιμη για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αλλά υπάρχουν ενδείξεις για ανάκαμψη της οικονομίας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακόμα, η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε πως καταγράφεται μια επιβράδυνση στη ζήτηση εργασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Παράλληλα, κάλεσε τις κυβερνήσεις να «εφαρμόσουν χωρίς καθυστερήσεις» το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια για να αποφύγουν την εμφάνιση νέων πληθωριστικών πιέσεων.

Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν για να κάνουν οικονομία πιο παραγωγική και ανταγωνιστική, καθώς και να μειώσει σταδιακά τους υψηλούς δείκτες δημόσιου χρέους, συμπλήρωσε.

Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε πως υπάρχουν κίνδυνοι για την ανάπτυξη της οικονομίας για μια σειρά λόγων, όπως οι εμπορικοί κίνδυνοι.

Σχετικά με την εμπορική κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα που έχει προκληθεί τι τελευταίες εβδομάδες λόγω των επιθέσεων των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία της Δύσης, η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε ανησυχία για τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να έχει στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Πληθωρισμός

Για την πορεία του πληθωρισμού, η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε πως αναμένεται πτώση του το επόμενο χρονικό διάστημα και εντός του 2024.

Η ίδια περιέγραψε πως ρίσκα για ανοδική τάση του πληθωρισμού αποτελούν οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και το ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης των μισθών.

Επιτόκια

Σε ερώτηση για το πότε μπορεί να γίνει μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, η κ. Λαγκάρντ κλήθηκε να σχολιάζει δηλώσεις που έκανε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός για το ότι μπορεί να υπάρξει μείωση των επιτοκίων το καλοκαίρι του 2024.

«Στη σημερινή συνάντηση του Δ.Σ. της τράπεζας κρίθηκε πως είναι πρόωρο να συζητήσουμε για μείωση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή» δήλωσε και υπογράμμισε εκ νέου ως η τράπεζα εξετάζει τα στοιχεία για την οικονομία προκειμένου να διαμορφώσει την επιτοκιακή της πολιτική.

Η ίδια είπε πως η ΕΚΤ θα εξετάζει προσεχτικά την πορεία των μισθών και των κερδών ώστε να αποφασίσει για τα επιτόκια της.

Σχολιάζοντας πρόσφατη έρευνα που ανέφερε πως το προσωπικό της ΕΚΤ είναι δυσαρεστημένο από την ηγεσία της ίδιας στην τράπεζας, η κ. Λαγκάρντ επέλεξε να απαντήσει πως «η συντριπτική πλειονότητα του προσωπικού είναι ικανοποιημένοι που δουλεύει στην ΕΚΤ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: