Ésophy chocolates: Σοκολάτα µε συνταγή και φιλοσοφία Μεσογείου

Ésophy chocolates: Σοκολάτα µε συνταγή και φιλοσοφία Μεσογείου
Η Ευδοκία και η Σοφία άφησαν μια επιτυχημένη καριέρα και έστησαν τη δική τους μεσογειακή σοκολατερί στην Αθήνα.

Μπαίνοντας στη boutique σοκολάτας «Ésophy» στην Κηφισιά, στο γευστικό στρατηγείο της Σοφίας Δενδρινού και της Ευδοκίας Λιάκου, τα ζεστά χρώµατα που συναντάς και οι λαχταριστές µυρωδιές από την ανοιχτή κουζίνα αιχµαλωτίζουν τις αισθήσεις. Έχοντας δουλέψει για αρκετά χρόνια στον χώρο του στρατηγικού marketing, σε κάποιες από τις µεγαλύτερες ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες τροφίµων και ποτών, η Σοφία και η Ευδοκία ίδρυσαν το 2017 τη δική τους σοκολατερί. «Η σοκολάτα προέκυψε», µας αποκαλύπτει η Σοφία, από το γεγονός ότι ο κλάδος τις κέρδισε αµέσως, καθώς πρόκειται για µια ανοδική αγορά, ενώ η σοκολάτα ως υλικό «είναι εύκολα διαχωρίσιµη τόσο στην εγχώρια, όσο και στην ξένη αγορά, ιδιαίτερα σε συνδυασµό µε ελληνικές πρώτες ύλες, όπως τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα, τη µαστίχα, το ελαιόλαδο ή το γιαούρτι. Αυτό είναι, µάλιστα, κάτι που µας διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές του εξωτερικού.

Η απόφαση να ασχοληθούν µε τη σοκολάτα ήρθε µε… µελέτη. Πριν ανοίξουν την επιχείρησή τους, οι συνεργάτιδες αφιέρωσαν τρία χρόνια στην εκπαίδευση αµιγώς πάνω στη σοκολάτα. Ξεκίνησαν την κατάρτισή τους στη µεγαλύτερη Ακαδηµία Σοκολάτας του Βελγίου και συνέχισαν µε online courses. Βέβαια, όπως υποστηρίζουν, η εκπαίδευση δεν σταµατά ποτέ, καθώς µέχρι σήµερα ενηµερώνονται µέσα από σεµινάρια πάνω στις νέες τάσεις, τα µηχανήµατα και την αγορά της σοκολάτας. Η Σοφία και η Ευδοκία, έχοντας πλέον όραµα και γνώσεις, άνοιξαν µε ίδια κεφάλαια αλλά και µε βοήθεια από συνεργάτες και οργανισµούς, όπως το fund The People’s Trust, τις σοκολάτες Ésophy αµέσως µετά την οικονοµική κρίση.

Σε µια περίοδο που οι τράπεζες και οι οργανισµοί δεν έδιναν εύκολα δάνεια, αυτό που τους «έδωσε ζωή» ήταν οι συνεργάτες τους, που τους βοήθησαν στο ξεκίνηµά τους τόσο µε ευνοϊκούς όρους πληρωµής όσο και πιστεύοντας στην ιδέα και στο σχέδιό τους. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες, «αν υπάρχει µια ιδέα που έχει µελετηθεί, ακόµα και εν µέσω κρίσης, το κοινό και οι συνεργάτες θα τη στηρίξουν».

Η μεσογειακή συνταγή της επιτυχίας

Η ιδέα τους βασιζόταν στον συνδυασµό της σοκολάτας µε γεύσεις της Μεσογείου, δηµιουργώντας µεσογειακές σοκολάτες.

Πηγή έµπνευσης για τη δηµιουργία των συνταγών τους, πέρα από την εποχή, είναι η καθηµερινότητά τους. Μια µυρωδιά, µια συνήθεια, µια «τρελή ιδέα» ή ακόµα και µια ανάµνηση µπορεί να αποτελέσουν έναυσµα για δηµιουργία. Φυσικά, το να καταλήξουν σε ένα προϊόν είναι µια µακρά διαδικασία. Η βάση είναι η σοκολάτα (σκούρα, γάλακτος, λευκή, single origin) που προέρχεται από την περιοχή του Ισηµερινού, την οποία µετατρέπουν στο δικό τους blend και πάνω σε αυτό προσαρµόζουν τις συνταγές τους. Τα υλικά που προστίθενται είναι: φιστίκι Αιγίνης, µαστίχα Χίου, σύκο Κύµης, φουντούκια από το Πιεµόντε της Ιταλίας, πορτοκάλια και λεµόνια από την Κρήτη, βασιλικός, λεβάντα και µέντα Πελοποννήσου. Μία από τις 12 συνταγές που είναι ιδιαίτερα δηµοφιλής είναι το γιαούρτι µε µύρτιλλο και το κάρδαµο µε καφέ, ενώ ιδιαίτερη είναι και η συνταγή µε ελαιόλαδο και αλάτι. Ο επισκέπτης µπορεί να επιλέξει και από επικαλυµµένους ξηρούς καρπούς, ροφήµατα και spreads. Όλα τα προϊόντα κατασκευάζονται µε αγνά υλικά και χωρίς συντηρητικά.

Η σοκολάτα Ésophy δεν διαφοροποιείται µόνο στην παραγωγή, αλλά και στη φιλοσοφία. Τις τελευταίες δεκαετίες η σοκολάτα έχει γίνει µια «ένοχη» απόλαυση. Αλλά αυτή η νοοτροπία, σύµφωνα µε τη Σοφία, πρέπει να αλλάξει: «Η σοκολάτα είναι από τα πιο αγαπηµένα γλυκά και κανείς µπορεί να ικανοποιήσει τους γευστικούς του κάλυκες καταναλώνοντας µικρές ποσότητες».

Αυτό, άλλωστε, αντικατοπτρίζεται και στα προϊόντα Ésophy, των οποίων η µεστή γεύση, η φρεσκάδα και τα αγνά υλικά διασφαλίζουν ότι δεν χρειάζεται κανείς να καταναλώσει µεγάλες ποσότητες για να ικανοποιηθεί.

Ένα ακόµα στοιχείο που διαφοροποιεί την Ésophy είναι το µοναδικό packaging των προϊόντων, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία µε τον designer Γιώργο Προµπονά. Οι συσκευασίες χαρακτηρίζονται από ζεστά χρώµατα, που «αντιπροσωπεύουν τη φιλοσοφία της Ésophy» αναφέρει η Σοφία, συµπληρώνοντας ότι «παραπέµπουν σε αρώµατα και υλικά της Μεσογείου. Αντίθετα, το λογότυπό µας, που είναι εµπνευσµένο από τον καρπό του κακάο, είναι πιο minimal και παραπέµπει στο ότι θέλουµε τα προϊόντα µας να είναι απλά, προσεγµένα».

Η «πόρτα» που θέλουν να ανοίξουν στο εξωτερικό

Οι ενδιαφερόµενοι, πέρα από το κατάστηµα στην Αγίου Τρύφωνος στην Κηφισιά, µπορούν να βρουν τις σοκολάτες Ésophy στην online πλατφόρµα της Wolt, ενώ στα «σκαριά» είναι και το online shop. Δέχονται, επίσης, τηλεφωνικές παραγγελίες. Ακόµα, οι συνεργάτιδες διοργανώνουν σεµινάρια στο πλαίσιο εταιρικών events, κατά τη διάρκεια των οποίων κανείς µπορεί να µάθει περισσότερα για τη σοκολάτα.

Όπως αναφέρει η Ευδοκία, «διαθέτουµε διαφορετικές γκάµες σεµιναρίων που καλύπτουν όλο το φάσµα της σοκολάτας: από το πώς παρασκευάζεται, µέχρι µε τι ποτά συνδυάζεται καλύτερα κάθε σοκολάτα». Μάλιστα, πολλές εταιρείες επιλέγουν την Ésophy στο πλαίσιο των team building activities που διοργανώνουν. Στα επόµενα χρόνια η Σοφία και η Ευδοκία στοχεύουν να επεκτείνουν τη δραστηριότητα της Ésophy. «Σε πρώτη φάση έχουµε ”χτίσει” µια µάρκα στην οποία συνεχίζουµε να επενδύουµε. Στόχος µας είναι να ανοίξουµε και µια πόρτα στο εξωτερικό» αναφέρει η Σοφία. Τα πρώτα βήµατα έχουν, µάλιστα, ήδη γίνει. Αφορµή αποτέλεσε η βράβευση δύο προϊόντων της Ésophy. Τα φιστίκια Αιγίνης, αλατισµένα, καραµελωµένα, µε σοκολάτα, αλλά και η σκούρα σοκολάτα 60%, µε µαστίχα Χίου και ψηµένα αµύγδαλα, κέρδισαν τρία και δύο αστέρια «great taste», αντίστοιχα, τη φετινή χρονιά, µια εξαιρετικά σπάνια τιµή, ιδιαίτερα για προϊόντα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην αγορά. Αξίζει να σηµειωθεί πως στον εν λόγω διαγωνισµό συµµετέχουν 15.000 προϊόντα από όλο τον κόσµο, και οι σοκολάτες της Ésophy βρέθηκαν στη 14η θέση στο τελικό ranking των προϊόντων. Έτσι, η εταιρεία έχει ήδη δεχτεί προτάσεις από τα Selfridge’s, µεταξύ άλλων, για συνεργασία.

 

«Έχουµε πολλά στοιχήµατα µπροστά µας, όµως έχουµε την όρεξη και την γκάµα των προϊόντων για να τα καταφέρουµε. Η ελληνική και η διεθνής αγορά σίγουρα έχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης» αναφέρει χαρακτηριστικά η Ευδοκία.

Τα επίσηµα στοιχεία, άλλωστε, πιστοποιούν τη δυναµική της αγοράς σοκολάτας στην Ευρώπη. Σύµφωνα µε τη Eurostat, η αξία της σοκολάτας που παρασκευάστηκε στην Ε.Ε. το 2018 αγγίζει τα 18,3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 4 εκατ. τόνους. Μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., η Γερμανία ήταν εκείνη που παρήγαγε την περισσότερη σοκολάτα (1,3 εκατ. τόνους ή 32% της συνολικής παραγωγής της Ε.Ε.). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία (0,7 εκατ. τόνους σοκολάτας ή 18% της συνολικής παραγωγής στην Ε.Ε.). Την τρίτη θέση μοιράζονται η Γαλλία και η Ολλανδία (από 0,4 εκατ. τόνους ή 9%).​

Γυρίζοντας στην Ελλάδα, η λιανική πώληση δεν αφήνει αδιάφορες τις ιδρύτριες της Ésophy, αλλά αυτό που έχει µεγαλύτερη σηµασία είναι να διασφαλίσουν ότι το προϊόν τους παραµένει µια ξεχωριστή εµπειρία για τον καταναλωτή. «Δεν αποκλείουµε κάτι, θέλουµε να γίνουµε γνωστοί σε περισσότερο κόσµο, να µπούµε σε περισσότερα σηµεία, αλλά, καθώς οι σοκολάτες µας είναι premium, κάποιος τις αναζητά σε πιο εξειδικευµένα καταστήµατα» υποστηρίζει η Ευδοκία.

Εξάλλου, αυτό συνάδει και µε την ιδιαίτερη φιλοσοφία της σοκολάτας Ésophy, που «φέρνει αναµνήσεις και ξαφνιάζει νοσταλγικά» το κοινό, µεταφέροντας την κουλτούρα και τις συνήθειες των λαών της Μεσογείου.