Η εταιρεία που έφερε την «Αραβική Άνοιξη» στην Ελλάδα

Η εταιρεία που έφερε την «Αραβική Άνοιξη» στην Ελλάδα

Τρία νέα υποκαταστήματα άνοιξε η Mideast ενώ την ίδια στιγμή μπαίνει δυναμικά σε Ρωσία, Κίνα και Ινδία.

Αν μια λέξη θα μπορούσε να χαρακτηρίσει την κινητήριο δύναμη χάρη στην οποία η επαγγελματική της σταδιοδρομία εξελίχθηκε, αυτή θα ήταν σίγουρα το πείσμα.

Πρόκειται για την Κατερίνα Μούσμπε, μια γυναίκα η οποία σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον κατάφερε να δημιουργήσει τη Mideast, το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό γραφείο εισερχόμενου τουρισμού από τις Αραβικές Χώρες και η επιτυχία της είναι ακόμα μεγαλύτερη αναλογιζόμενος κανείς το γεγονός ότι δεν είχε προηγούμενη εμπειρία πάνω στον κλάδο στον οποίο έμελλε να καθιερωθεί. Απόφοιτος της Νομικής και με τέσσερις ξένες γλώσσες στο ενεργητικό της δοκίμασε τις δυνάμεις της και από ότι φαίνεται η πορεία που έπρεπε να ακολουθήσει ήταν προδιαγεγραμμένη.

Από Σύρο πατέρα και μητέρα Ελληνίδα πατούσε ανέκαθεν σε δύο διαφορετικές Ηπείρους. Σε ηλικία τεσσάρων ετών μεταναστεύει με την οικογένειά της στο Λίβανο καθώς οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του πατέρα της, ο οποίος διατηρούσε δική του μεταφορική εταιρεία, επέβαλλαν τη δραστηριοποίηση στην εν λόγω περιοχή.

Τα πράγματα, ωστόσο,  δεν εξελίχθηκαν όπως είχαν προβλέψει, με τον εμφύλιο στο Λίβανο να ξεσπά το 1976 και την οικογένεια Μούσμπε να βρίσκει προσωρινό, τουλάχιστον έτσι νόμιζε, καταφύγιο στην Ελλάδα. Μετά από 38 χρόνια στη χώρα μας η ιδιοκτήτρια της Mideast κ. Κατερίνα Μούσμπε έχει αποκτήσει επάξια τον σεβασμό της τουριστικής αγοράς, εκπροσωπώντας με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας στις Αραβικές χώρες.

 

Όπως αποκαλύπτει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο FortuneGreece.com, αφορμή για την ίδρυση της Mideast στάθηκε η πρόκληση που δέχτηκε στο παρελθόν αναφορικά με το αν θα μπορούσε να συνδέσει την τουριστική αγορά των Αραβικών κρατών με εκείνη της Ελλάδας.

Η ιστορία έδειξε πως η αποχώρησή της από το Ελληνοαραβικό Επιμελητήριο στο οποίο και εργαζόταν και η ενασχόλησή της με την τουριστική αγορά μόνο θετική θα μπορούσε να αποτιμηθεί.

«Όταν μου έγινε η πρόταση να ασχοληθώ με τον συγκεκριμένο κλάδο πίστευα πως δεν θα μπορούσα να τα καταφέρω, παρόλα αυτά δέχτηκα την πρόκληση και το έβαλα σκοπό να πετύχω σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το 1983 πήρα την άδεια και ένα χρόνο αργότερα η Mideast μπήκε δυναμικά στην αγορά».

Πρόσφατα άνοιξε τρία νέα υποκαταστήματα σε Μύκονο, Γλυφάδα και Κωνσταντινούπολη επεκτείνοντας της δραστηριότητές της και ισχυροποιώντας την παρουσία της στην παγκόσμια τουριστική αγορά. «Ο λόγος που προβήκαμε στο άνοιγμα νέων υποκαταστημάτων δεν ήταν μόνο αυτός του να αυξήσουμε τον αριθμό των πελατών μας, αλλά και να δώσουμε το σωστό customer service. Σε ότι αφορά την Τουρκία θέλαμε ο πελάτης να λαμβάνει την ίδια εξυπηρέτηση που έχει συνηθίσει από τη Mideast και όχι από κάποιο τουρκικό γραφείο. Επίσης η επιλογή της Μυκόνου έγινε με κριτήριο την αύξηση της τουριστικής κίνησης από Αραβικές Χώρες».

Η ίδια δεν αποκλείει, αν όλα πάνε καλά, να ανοίξει στο προσεχές διάστημα ένα ακόμη υποκατάστημα στη Ρόδο. «Το τελευταίο διάστημα έχουμε μπει στην αγορά της Ρωσίας εξυπηρετώντας κυρίως VIP πελάτες, ενώ νέα ανοίγματα έχουν γίνει σε Ινδία και Κίνα  με incentive groups. Είναι πολύ δύςκολες αγορές. Αρκεί να σας πω πως κάθε χρόνο βλέπουμε καινούρια πρακτορεία να μπαίνουν, τα οποία την επόμενη χρονιά φεύγουν. Δεν υπάρχει ουςιαςτικός ανταγωνιςμός».

Επιπρόσθετα, από τον Οκτώβριο του 2013 λειτουργεί και η Mideast Properties Investment, μια μεσιτική εταιρεία η οποία μεσολαβεί για την αγορά ακινήτων στην ελληνική γη από Άραβες.

Η προηγούμενη χρονιά έκλεισε για τη Mideast με αύξηση τζίρου 20% και αύξηση κερδών 10%, ενώ για το 2014 εκτιμάται ότι το άνοιγμα των νέων υποκαταστημάτων θα συμβάλει σε άνοδο 30% επί του τζίρου. Ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε από 50 που ήταν πέρυσι σε 60 φέτος και συνοδεύτηκε με αυξήσεις και αναπροσαρμογές μισθών.

Σύμφωνα με την κυρία Μούσμπε νούμερο ένα επιλογή για τους Λιβανέζους αποτελεί η Ελλάδα και λόγω εγγύτητας, αφού είναι απόσταση μιάμισης ώρας, και λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων. Από την άλλη πλευρά, για τους ίδιους λόγους οι Σαουδάραβες προτιμούν την Τουρκία.

«Για να αυξηθεί ο τουρισμός στην Ελλάδα θα πρέπει το υπουργείο Εξωτερικών να ενισχύσει τα Προξενεία στις Αραβικές Χώρες με την ανάπτυξη των υποδομών, την αποστολή νέων μηχανημάτων και τη στελέχωσή τους με επιπλέον άτομα. Το μεγαλύτερο παράπονο των τουριστών από αυτές τις χώρες είναι πως συναντούν σημαντικές δυσκολίες στην απόκτηση βίζας».

Αξίζει δε να αναφερθεί πως η Mideast είναι η μοναδική εταιρεία η οποία έχει δημιουργήσει brochures του ελληνικού τουριστικού προϊόντος στα αραβικά, ένα βιβλίο το οποίο χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα ο ΕΟΤ και το οποίο έχει βραβευτεί από τη ΗΑΤΤΑ.

«Εξαιτίας της έλλειψης προβολής της Ελλάδος στις Αραβικές Χώρες, οι οποίες έχουν πλούσιους τουρίστες, οι πράκτορες μου ζητάνε να τους δώσω τις μπροσούρες της Mideast. Είναι φυσικό να μην μπορείς να πουλήσεις ένα προϊόν όταν δεν έχεις να δώσεις κάτι απτό στον ενδιαφερόμενο για αυτό και πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις».

Διαβάστε ακόμη:

Σταθερά «πρώτος» ο ελληνικός τουρισμός

Αναθερμαίνεται ο συνεδριακός τουρισμός

Ιούνιος και Ιούλιος θα κρίνουν τον φετινό τουρισμό