Εταιρική ηγεσία γένους θηλυκού

Εταιρική ηγεσία γένους θηλυκού
Photo:

Περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις δεν σημαίνει και περισσότερη εξουσία γι’ αυτές.

της Κάρολιν Φερτσάιλντ

Μια πρόσφατη έκθεση της Credit Suisse αποκαλύπτει ότι παρά την αύξηση των γυναικών που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις σε εταιρείες, οι περισσότερες παραμένουν σε υποστηρικτικούς ρόλους ενώ το μεγαλύτερο μέρος της εταιρικής εξουσίας παραμένει σε ανδρικά χέρια.

Ο αριθμός γυναικών σε διοικητικά συμβούλια και θέσεις διοίκησης αυξάνεται σχεδόν σε κάθε τομέα και χώρα. Όμως, μια προσεκτικότερη ματιά στα δεδομένα δείχνει ένα χάσμα ως προς τις ευθύνες των γυναικών και των ανδρών σε ηγετικούς ρόλους.

Οι γυναίκες κατείχαν 12,7% των παγκόσμιων θέσεων διοικητικών συμβουλίων στα τέλη του 2013, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για το 2010 ήταν 9,6%, σύμφωνα με έκθεση της Credit Suisse που εξέτασε πάνω από 3.000 εταιρείες σε 40 χώρες και σε όλους τους βασικούς τομείς της οικονομίας. Εν τω μεταξύ, και η παρουσία των γυναικών σε ανώτερες θέσεις μάνατζμεντ έχει αυξηθεί στο παρεμφερές ποσοστό του 12,9% όλων των θέσεων.

Όμως, στους περισσότερους τομείς οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση σε ρόλους όπως δημόσιες σχέσεις, ανθρώπινοι πόροι και νομική υποστήριξη, παρά σε λειτουργικούς ρόλους. Αυτές οι υποστηρικτικές θέσεις συνήθως ασκούν λιγότερη επιρροή εντός της εταιρείας, γεγονός που μεταφράζεται σε έλλειμμα εξουσίας των γυναικών στα ανώτερα κλιμάκια της εταιρικής διοίκησης.

«Οι γυναίκες αντιπροσωπεύονται περισσότερο σε θέσεις που φέρουν λιγότερη εξουσία και έχουν λιγότερες άμεσες ευθύνες σχετικά με εταιρικά κέρδη και ζημιές», λέει ο Στέφανο Νατέλλα, επικεφαλής έρευνας μετοχών στην Credit Suisse. «Δεν χωράει αμφιβολία πως οι πιθανότητες που έχεις να φτάσεις σε θέση διευθύνοντα συμβούλου είναι πολύ μεγαλύτερες όταν ξεκινάς από λειτουργικό ρόλο σε σχέση με ρόλο υπηρεσιών».

Το πρόβλημα της έλλειψης γυναικών σε λειτουργικούς ρόλους ξεκινάει απ’ το γεγονός ότι οι περισσότερες κοπέλες αποφασίζουν να σπουδάσουν επιστημονικούς τομείς που παραπέμπουν σε περισσότερο υποστηρικτικούς ρόλους. Στις ΗΠΑ το 2011, 41.000 άνδρες μαθητές αποφοίτησαν με πτυχίο μαθηματικών ή πληροφορικής, σε αντίθεση με μόλις 14.000 κοπέλες αντίστοιχα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, 17.000 άνδρες αποφοίτησαν με πτυχίο μηχανικής, σε αντίθεση με μόλις 3,300 γυναίκες. Αυτό οδηγεί πολλούς μάνατζερ να παραπονιούνται ότι απλά δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες με τα απαιτούμενα προσόντα ώστε να προσληφθούν ή να τοποθετηθούν σε λειτουργικούς ρόλους.

Πάντως, ο Μπράιαν Σάλιβαν, CEO της εταιρείας εύρεσης στελεχών CTPartners, επισημαίνει: «οι εταιρείες πρέπει να κοιτάξουν σε όλη την ηγετική ομάδα και στις εταιρικές λειτουργίες, για να εξασφαλίσουν την ύπαρξη ποικιλομορφίας σε κάθε τμήμα».

«Βραχυπρόθεσμα», προσθέτει ο Νατέλλα, «είναι ευκολότερη η βελτίωση του επιπέδου αντιπροσώπευσης των γυναικών μέσω της αύξησης του μεγέθους του διοικητικού συμβουλίου και της προσθήκης γυναικών σ’ αυτά. Δεν αλλάζει η σύνθεση της ανώτατης εταιρικής διοίκησης σε μια μέρα».