Ο σχεδιασμός του Web3 είναι χαοτικός, αλλά το Web2 θα μπορούσε να το διορθώσει, λέει ο πρόεδρος της Jump Crypto

Ο σχεδιασμός του Web3 είναι χαοτικός, αλλά το Web2 θα μπορούσε να το διορθώσει, λέει ο πρόεδρος της Jump Crypto
ILLUSTRATION - 29 May 2021, North Rhine-Westphalia, Bad Oeynhausen: A mouse pointer lingers on button in the shape of a cookie. The European data protection organisation noyb is launching a wave of complaints against cookie banners on major websites. Noyb was founded by Max Schrems, who brought down the EU's two data protection agreements with the US ("Safe Habour" and "Privacy Shield") before the ECJ. Photo: Lino Mirgeler/dpa (Photo by Lino Mirgeler / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Web3, οι περισσότεροι καθοδηγούνται από το πάθος (ή την απληστία) των πρώτων χρηστών και είναι πρόθυμοι να ανεχτούν ένα μη βολικό σχεδιασμό για να χρησιμοποιήσουν συναρπαστικές τεχνολογίες όπως τα NFT ή την ηλεκτρονική ψηφοφορία βασισμένη σε tokens.

Του Jeff John Roberts

Αν αφιερώσετε χρόνο εξερευνώντας το Web3 – την εναλλακτική λύση για το Διαδίκτυο που γνωρίζουμε σήμερα που βασίζεται στο blockchain – πιθανότατα θα συμπεράνετε ότι είναι δύσκολο να το χρησιμοποιήσετε. Τα εργαλεία του Web3, όπως το πορτοφόλι MetaMask ή παιχνίδια όπως το Axie Infinity, δεν είναι φιλικά προς το χρήστη και φαίνονται αντιφατικά χωρίς να διαθέτουν την κομψή σχεδίαση οικείων υπηρεσιών του διαδικτύου όπως της Google ή του Netflix.

Αυτό είναι πρόβλημα. Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Web3, οι περισσότεροι καθοδηγούνται από το πάθος (ή την απληστία) των πρώτων χρηστών και είναι πρόθυμοι να ανεχτούν ένα μη βολικό σχεδιασμό για να χρησιμοποιήσουν συναρπαστικές τεχνολογίες όπως τα NFT ή την ηλεκτρονική ψηφοφορία βασισμένη σε tokens. Αλλά για να αγκαλιάσουν το Web3 οι μη εξοικειωμένοι «κοινοί θνητοί» – οι οποίοι είναι το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών – ο σχεδιασμός πρέπει να βελτιωθεί δραματικά και να παραπέμπει σε προϊόντα του διαδικτύου που οι άνθρωποι γνωρίζουν ήδη.

Μίλησα με τον Kanav Kariya, πρόεδρο της Jump Crypto, μιας σημαντικής εταιρείας επενδύσεων και συναλλαγών στο Σικάγο που επενδύει στα κρυπτονομίσματα και στο Web3. Προς έκπληξή μου, ο Kariya συμφώνησε με τον ισχυρισμό μου ότι ο σχεδιασμός του Web3 είναι άβολος. Σημείωσε ότι, στην περίπτωση των NFT, εξακολουθεί να απογοητεύεται, παρόλο που τα χρησιμοποιεί από την εποχή των CryptoKitties (μια πρωτόγονη έκδοση των NFT που εμφανίστηκε το 2016).

Αυτό που με εξέπληξε, ακόμη περισσότερο, ήταν η πρόβλεψη του Kariya για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα σχεδιασμού του Web3. Μου είπε ότι οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων όπως η Coinbase ή η OpenSea είναι απίθανο να είναι αυτές οι ίδιες που θα κάνουν το Web3 ευρέως προσβάσιμο – κάτι στον τρόπο σκέψης τους, λέει ο Kariya, τις κάνει να υπερέχουν στην τεχνολογία αντί για το σχεδιασμό.

Ο Kariya προέβλεψε ότι θα προκύψει μια σημαντική βελτίωση στο σχεδιασμό από εταιρείες όπως το Spotify, η Amazon ή το Netflix, που είναι οι γίγαντες της εποχής του Web2. Επισήμανε, σωστά, ότι αυτές οι εταιρείες είναι μάστορες της UX (ορολογία που σημαίνει «εμπειρία χρήστη») και δελεάζουν τους ανθρώπους να δοκιμάσουν νέα προϊόντα. Ο Kariya λέει ότι όλες αυτές οι εταιρείες εργάζονται ήδη αθόρυβα στις λειτουργίες του Web3 και ότι είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να αρχίσουν να τις παρουσιάζουν στους δεκάδες εκατομμύρια πελάτες τους.

Έμεινα έκπληκτος από την πρόβλεψή του – κυρίως επειδή οι αρχικοί ηγέτες του Web3 επινόησαν την τεχνολογία ως έναν τρόπο για να σπάσουν τα συγκεντρωτικά μονοπώλια της Silicon Valley. Αλλά ο ισχυρισμός του Kariya έχει λογική. Αν κάποιος πρόκειται να φέρει την τεχνολογία Web3 στις μάζες, είναι πιο πιθανό να είναι μια εταιρεία γίγαντας με δεξιοτεχνία στο σχεδιασμό παρά μια νεοφυής εταιρεία κρυπτονομισμάτων.

Η ιδέα μιας εταιρείας που στηρίζεται στο Web2 να γίνει πρεσβευτής του Web3 είναι φυσικά περίεργη. Άλλωστε όλο το νόημα του Web3 δεν ήταν να συντρίψει αυτούς τους Γολιάθ; Δεν θα ήταν το «Web3 της Google» μια αντίφαση και μια προδοσία;

Αυτές είναι εύλογες ανησυχίες, αλλά δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι τα ιδανικά του Web3 δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν ακόμη και αν η παλιά φρουρά της Silicon Valley υιοθετήσει την τεχνολογία. Εάν οι τεχνολογικοί γίγαντες μπορέσουν να εισαγάγουν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στο δυναμικό του blockchain, δεν θα αργήσει πολύ μέχρι να αρχίσουν να εξερευνούν τον ευρύ και αποκεντρωμένο αυτό κόσμο έξω από τις «πύλες» αυτών των εταιρειών. Και σε κάθε περίπτωση, θα είναι ένα γεγονός ορόσημο όταν κάποιος λύσει το πρόβλημα σχεδιασμού του Web3. Ακόμα κι αν αυτός ο κάποιος είναι εταιρεία που στηρίζεται στο Web2.

Πηγή: fortune.com