Εθνικές εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν οι Έλληνες ανά περιφέρεια – Τα κάστρα και βατερλώ των κομμάτων

Εθνικές εκλογές 2023: Πώς ψήφισαν οι Έλληνες ανά περιφέρεια – Τα κάστρα και βατερλώ των κομμάτων
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα για τις Βουλευτικές Εκλογές 2023, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, στο 361ο εκλογικό τμήμα, Αθήνα Κυριακή 21 Μαΐου 2023. Διεξάγονται από τις 7.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα οι Βουλευτικές Εκλογές 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νικητές και χαμένοι ζυγίζουν δυνάμεις…

Νικητές και χαμένοι των εκλογών μετρούν από χθες τις δυνάμεις τους για να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα. 

Ειδικότερα, σε Λακωνία (47,7%), Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών (47,47%), Α΄ Πειραιώς (47,23%), Κυκλάδες (47,1%) και Δωδεκάνησα (47%) σημείωσε η Νέα Δημοκρατία τις υψηλότερες επιδόσεις της, με αποτέλεσμα την επίτευξη αυτοδυναμίας με περίπου τα ίδια ποσοστά, χάρη στο εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής  με τις εκλογές του Μαΐου (40,52% και 158 έδρες).

Επίσης, η Νέα Δημοκρατία σημείωσε μεγάλη αύξηση σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου στη Ροδόπη και στην Αρτα (+1,5%), ενώ τη μεγαλύτερη μείωση στην Ξάνθη (-5,9%), στα Γρεβενά (-4,5%) και στην Ευρυτανία (-3,8%).

Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ είδε τα ποσοστά του να μειώνονται (17,8% έναντι 20% τον Μάιο). Το υψηλότερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στη Ροδόπη (τη μόνη από τις περιφέρειες όπου αναδείχθηκε πρώτο κόμμα σε έναν χάρτη που βάφτηκε και πάλι γαλάζιος), στην Aρτα (28,9%) και στην Ξάνθη (28,7%), ενώ το χαμηλότερο στη Χίο (10,5%).

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε αύξηση μόνο στην Ξάνθη (+2,1%) και στη Ροδόπη (+0,8%). Τη μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου τη σημείωσε στην Κεφαλονιά (-6,4%), στην Καστοριά (-4,4%) και στην Αιτωλοακαρνανία (-4,2%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΠΑΣΟΚ σημείωσε μικρή αύξηση, αγγίζοντας το 11,9%. Πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά του στην Κρήτη (Ρέθυμνο, Λασίθι και Ηράκλειο), ενώ τα χαμηλότερα στην Α΄ Πειραιώς, Α΄ Αθηνών, στον Β1 Βόρειο Τομέα και στη Β΄ Πειραιώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ είχε καταλάβει τη 2η θέση σε 6 εκλογικές περιφέρειες, ενώ σε αυτές τις εκλογές πέρασε στη δεύτερη θέση σε 10 εκλογικές περιφέρειες.

Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες περιφέρειες δείχνει μια δυναμική, αλλά από την άλλη η νίκη του οφείλεται στη μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς σε κάποιες περιφέρειες διατήρησε τη 2η θέση παρότι τα ποσοστά του έπεσαν, όπως στη Δράμα, στο Κιλκίς και στη Λακωνία. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ ήταν 2ο κόμμα στις εκλογές του Μαΐου στις περιφέρειες Δράμας καταγράφοντας ποσοστό 16,93%, και Κιλκίς, με ποσοστό 17,34%.

Στα ίδια ποσοστά με τις εκλογές του Μαΐου κινήθηκε και το ΚΚΕ, με ποσοστό 7,6%. Τα υψηλότερα ποσοστά του τα σημείωσε στη Σάμο, τη μόνη εκλογική περιφέρεια όπου βρέθηκε στη δεύτερη θέση (με 18,1%), στη Λέσβο και στην Κεφαλονιά.

Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά τα σημείωσε σε Ροδόπη, Ξάνθη, Πέλλα και Εβρο, όπου συγκέντρωσε κάτω από 4%.

Πέμπτη δύναμη στη Βουλή αναδείχθηκε το ακροδεξιό κόμμα Σπαρτιάτες, στο οποίο δήλωσε τη στήριξή του από τη φυλακή ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη B΄ Δυτική Αττική (7,6%), Λακωνία (7,4%), Δράμα και Μεσσηνία (6%). Μάλιστα οι Σπαρτιάτες αναδείχθηκαν τέταρτο κόμμα σε Λακωνία, Δωδεκάνησα, Κορινθία, Αργολίδα και Ξάνθη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρή μείωση σημείωσε η Ελληνική Λύση με 4,4%, με τα υψηλότερα ποσοστά της στον Εβρο (8,8%) και στην Ημαθία (8,2%) και τα χαμηλότερα στη Λευκάδα, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο (περίπου 2%).

Ο έτερος νεοεισερχόμενος στη Βουλή είναι η επίσης ακροδεξιών θέσεων Νίκη, με 3,75%. Το κόμμα συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά του στην Πιερία (9,5%), στην Πέλλα (7,3%) και στο Κιλκίς (6,7%) και τα χαμηλότερα στην Πρέβεζα και στη Λευκάδα (1,7%).

Τέλος οριακά νεοεισερχόμενη είναι και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%, με υψηλότερο ποσοστό στην Κέρκυρα (6,3%), στη Β΄ Πειραιώς και στην Α΄ Θεσσαλονίκης (4,4%) και χαμηλότερο στη Ροδόπη (1,3%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: