Εθνική Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 262 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

Εθνική Τράπεζα: Καθαρά κέρδη 262 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο

Τέταρτο συνεχόμενο θετικό τρίμηνο για την τράπεζα.

Τη διατήρηση θετικού αποτελέσματος σε επίπεδο κερδών προ φόρων και έκτακτων αποτελεσμάτων για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ). Τα καθαρά κέρδη (μετά και τη ζημία ύψους 265 εκατ. ευρώ από την απομείωση της συμμετοχής στη Eurobank) ανήλθαν στα 262 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, έναντι ζημιών 2,455 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΕΤΕ, καταγράφεται περαιτέρω μείωση των προβλέψεων κατά το τρίτο τρίμηνο ως αποτέλεσμα του μειωμένου ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών στην Ελλάδα και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο εννεάμηνο, οι προβλέψεις του Ομίλου διαμορφώνονται σε 1,239 δισ. ευρώ, σε σχέση με 1,872 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012, σημειώνοντας σημαντική μείωση κατά 34%.

Την ίδια περίοδο σημειώθηκε περικοπή λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά 7% και 3% αντίστοιχα, σε σχέση με το εννεάμηνο 2012. Σημαντική ήταν η μείωση των δαπανών προσωπικού κατά 13% στην Ελλάδα, υποστηριζόμενη από την εφαρμογή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από 1/7/2013.

Διαβάστε ακόμη: Τέσσερις προσφορές για τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης

Ακόμη, κατεγράφη σωρευτική μείωση του εγχώριου λειτουργικού κόστους κατά 25% από το εννεάμηνο του 2009, κυρίως μέσω της περικοπής των δαπανών προσωπικού κατά 28% την ίδια περίοδο (προσαρμοσμένες λόγω της ενοποίησης της FBB και της Probank). Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη συμφωνημένη περικοπή κατά 3,5% στις αρχές του 2014, η σωρευτική μείωση από την αρχή της κρίσης θα ξεπεράσει το 30%, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΤΕ.

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, παρατηρείται διατήρηση της αποκλιμάκωσης του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με σημαντικά χαμηλότερες νέες επισφάλειες κατά 60% το εννεάμηνο του 2013, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Διαβάστε ακόμη: Ανοίγει τις στρόφυγγες η Εθνική Τράπεζα

Ο Δείκτης καθυστερήσεων 90+ ημερών έφθασε στο 21,9% για τον Όμιλο και στο 27,1% για το εγχώριο χαρτοφυλάκιο, σημαντικά χαμηλότερος από τις άλλες συστημικές τράπεζες.

Τέλος, υψηλά επίπεδα κατέγραψε το ποσοστό κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων του Ομίλου και της Τράπεζας από προβλέψεις, φθάνοντας στο 55%, το υψηλότερο μεταξύ των ανταγωνιστών.

«Οι συνθήκες για σταδιακή οικονομική ανάκαμψη έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται και οι πρώιμες ενδείξεις βελτίωσης του οικονομικού κλίματος μετατρέπονται σε οικονομικό αποτέλεσμα», αναφέρει σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς και προσθέτει: «Είναι γενική διαπίστωση ότι υπάρχει αλλαγή κλίματος στη χώρα και το τραπεζικό περιβάλλον. Η πρόοδος, που διαφαίνεται σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και στο τραπεζικό σύστημα, έχει εκδηλωθεί σε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο είναι στη διαδικασία μετουσίωσης σε επενδύσεις. Είναι σημαντικό να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα θεμέλια».