Ετοιμάζεται mega deal των ΕΛΠΕ με τον κολοσσό της EXXON Mobil

Ετοιμάζεται mega deal των ΕΛΠΕ με τον κολοσσό της EXXON Mobil

Τα ΕΛΠΕ θα προχωρήσουν σε διεθνείς συνεργασίες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων.

«Τα ΕΛΠΕ διαθέτουν τη βούληση, τους πόρους, την τεχνογνωσία και το διεθνές κύρος, προκειμένου να προχωρήσουν -αυτόνομα, ή με διεθνείς συνεργασίες- στον εντοπισμό κοιτασμάτων» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Η καταγραφή και αξιοποίηση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο αποτελεί ιστορικό καθήκον για τη χώρα. Έχουμε ήδη καθυστερήσει πολύ και οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Λίγες ώρες μετά από αυτές τις δηλώσεις, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα ΕΛΠΕ είναι έτοιμα να συνάψουν συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό της Exxon Mobil. Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο μεγαλύτερος παγκοσμίως πετρελαϊκός κολοσσός, μετά την Κύπρο, στρέφει το βλέμμα του στην Ελλάδα και είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας με τα ΕΛΠΕ για συμμετοχή στις 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί ήδη στον ελληνικό όμιλο, αλλά και να «χτυπήσουν» μαζί νέες περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με πρώτη στη «λίστα» τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, οι γεωλογικοί σχηματισμοί της οποίας προσομοιάζουν με αυτούς του τεράστιου κοιτάσματος Zor στην Αίγυπτο.

Η ExxonMobil βλέπει στρατηγικά την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η πρώτη ένδειξη ενδιαφέροντος για την Ελλάδα ήταν το 2014, όταν εξαγόρασε από την PGS τα σεισμικά της Κρήτης. Ο αμερικανικός κολοσσός φέρεται έτοιμος να καταθέσει αίτηση μαζί με τα ΕΛΠΕ για την παραχώρηση περιοχής νοτιοανατολικά της Κρήτης στα θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, με τη διαδικασία «open door».

Η εταιρεία έχει ως στόχο οι δαπάνες για έρευνα να φτάσουν μέχρι και 25 δις. δολάρια μέχρι το 2020.

Η ExxonMobil αναμένεται να ξεκινήσει πέντε μεγάλα έργα έρευνας και εξόρυξης το 2017 και το 2018.

Πρόκειται για τα έργα στο πεδίο Odoptu της Άπω Ανατολής της Ρωσίας και στο πεδίο Hebron στον Ανατολικό Καναδά, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν έως το τέλος του 2017.
Το 2018 προγραμματίζεται να ξεκινήσουν οι ανάντη επιχειρήσεις στα πεδία Upper Zakum στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Barzan στο Κατάρ και Kaombo στην Αγκόλα.

Οι επενδύσεις αυτές θα ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο των ανάντη επιχειρήσεων της εταιρείας κατά 4-4,4 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα μέχρι το 2020, σύμφωνα με την ExxonMobil.

Στ. Τσοτσορός: Πού οφείλεται η ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία των ΕΛΠΕ