Έτοιμη η αστυνομία για Google Glass;

Έτοιμη η αστυνομία για Google Glass;

Στο Λος Άντζελες ήδη δοκιμάζουν κάμερες ενσωματωμένες πάνω στους αστυνομικούς - Η Νέα Υόρκη το εξετάζει.

Κάμερες χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στα περιπολικά για τη βεβαίωση παραβάσεων, αλλά και για την καταγραφή συμβάντων όταν ο αστυνομικός σταματά οδηγούς για έλεγχο. Τώρα, με την έλευση όλο και μικρότερων καμερών, οι αστυνομικές αρχές δοκιμάζουν το ίδιο με κάμερες τοποθετημένες στα γυαλιά των αστυνομικών.

Η χρησιμότητα της κάμερας που «βλέπει» και καταγράφει ό,τι βλέπει και το όργανο είναι διπλή: καταρχάς στοιχειοθετεί και καταγράφει την παράβαση ή το έγκλημα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ, ταυτόχρονα, μειώνει τις πιθανότητες ο ίδιος ο αστυνομικός να προβεί σε πράξεις υπερβολικής βίας ή μη αρμόζουσας συμπεριφοράς προς τους πολίτες.

Διαβάστε ακόμη: Η Virgin «φοράει» Google Glass

Στην πόλη Ριάλτο της Καλιφόρνια, πληθυσμού 100.000 κατοίκων, το τοπικό τμήμα πειραματίζεται με κάμερες από το 2012 και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: από τα 60 περιστατικά αστυνομικής βίας το 2011 έπεσαν στα 25, ενώ τα παράπονα και οι καταγγελίες από πολίτες έπεσαν από 28 σε μόλις τρεις. Μετά το Ριάλτο, δοκιμές ξεκίνησαν το Fort Worth στο Τέξας, το Salt Lake City στην Καλιφόρνια και η Charlotte στην Νότια Καρολίνα.

Οι πολέμιοι της συγκεκριμένης χρήσης καμερών δεν διαφωνούν γενικά με την εφαρμογή τους, αλλά, όπως τονίζουν εκπρόσωποι του American Civil Liberties Union «δίνει υπερβολικά μεγάλη εξουσία στους αστυνομικούς χωρίς να δίνει αντίστοιχα δικαιώματα στους πολίτες».

Διαβάστε ακόμη: Google Glass: Ένας καλά «κρυμμένος θησαυρός»

Το ACLU ζητά να θεσμοθετηθεί διαδικασία που θα προβλέπει το πώς ο πολίτης θα έχει πρόσβαση στο βίντεο που τον αφορά, ενώ ζητά να διευκρινιστεί αν ο αστυνομικός θα μπορεί να σβήνει ή να ανάβει την κάμερα όποτε επιθυμεί ή όχι.