Έτοιμη για πετρέλαιο στα 30 δολάρια η Ρωσία

Έτοιμη για πετρέλαιο στα 30 δολάρια η Ρωσία

Η Ρωσία περιμένει οι τιμές πετρελαίου να πέσουν στα 30 δολάρια το βαρέλι το 2016.

Ο ανώτερος οικονομικός αξιωματούχος της χώρας, Αντόν Σιλουάνοφ, είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη για περαιτέρω πτώση των τιμών πετρελαίου το 2016, καθώς ο κορεσμός της αγοράς εντείνεται και νέα προσφορά – π.χ. απ’ το Ιράν – εισέρχεται στην αγορά.

«Όλα δείχνουν ότι οι χαμηλές τιμές θα κυριαρχήσουν στην ερχόμενη χρονιά. Και είναι πιθανό ότι η τιμή του πετρελαίου θα βρεθεί ως και στα 30 δολάρια το βαρέλι» φέρεται να είπε ο Σιλουάνοφ.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε περισσότερα δεινά για τη Ρωσία. Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν περίπου το μισό των κρατικών εσόδων.

Ο προϋπολογισμός του 2016 βασίζεται σε τιμή πετρελαίου 50 δολαρίων το βαρέλι, είπε ο Σιλουάνοφ. «Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες».

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έχει πει ότι θα επιτρέψει αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού έως και στο 3% του ΑΕΠ για το 2016. Οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου θα καταστήσουν τις περικοπές στις δαπάνες αναπόφευκτες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει πτώση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 3.8% φέτος, και κατά 0.6% το 2016.

Εντωμεταξύ, το ρούβλι πέφτει κι άλλο, και βρίσκεται σε χαμηλό τετραμήνου.

Η Ρωσία ανήκει σ’ εκείνες τις χώρες που έχουν πληγεί από την απόφαση του ΟΠΕΚ να συνεχίσει να αντλεί τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, ελπίζοντας ότι έτσι θα στριμώξει για τα καλά εκείνους τους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος.

Η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Νιγηρία κι άλλες χώρες παραγωγής ασκούν πίεση στο καρτέλ που βρίσκεται υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την παραγωγή ώστε να αυξηθούν οι τιμές. Μέχρι στιγμής, αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία.