Έτοιμη να απαντήσει στην Κομισιόν η AstraZeneca με δημοσιοποίηση του συμβολαίου

Έτοιμη να απαντήσει στην Κομισιόν η AstraZeneca με δημοσιοποίηση του συμβολαίου
epa08966497 (FILE) - A nurse prepares a dose of the Oxford/AstraZeneca Covid-19 vaccine at the NHS vaccine mass vaccination centre that has been set up in the grounds of Epsom Race Course, in Surrey, Britain 11 January 2021 (reissued 26 January 2021). AstraZeneca has denied reports of a reduced efficiacy of its COVID-19 vaccine. EPA/DOMINIC LIPINSKI / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca είναι έτοιμη να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο παραδόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπεύει αύριο, Παρασκευή, να κάνει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποια ευαίσθητα τμήματα θα απαλείψει, ανέφερε η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγή της ΕΕ σύμφωνα με την οποία, ενώ η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που αναμένονταν το πρώτο τρίμηνο, οι ποσότητες θα υπερβαίνουν σημαντικά τα 31 εκατομμύρια δόσεις που είχαν νωρίτερα αναφερθεί.

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν αντεγκλήσεις ανάμεσα στη φαρμακευτική εταιρία και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όταν έγινε γνωστό ότι η AstraZeneca δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους υπεσχημένους στόχους για τις παραδόσεις εμβολίων.

Η ΕΕ εξετάζει και νομικά μέσα για τις παραδόσεις εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να εξετάσει νομικά μέσα για να διασφαλίσει την τροφοδοσία της σε εμβόλια κατά της Covid-19 τα οποία πρέπει να λάβει βάσει συμβολαίου, εάν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις αποτύχουν, δηλώνει σε επιστολή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Υποστηρίζω όλες τις προσπάθειες για την επίλυση του» θέματος με τις εταιρείες μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης», δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ σε επιστολή του της 27ης Ιανουαρίου προς τέσσερις ηγέτες της Ενωσης.

«Ωστόσο, εάν δεν μπορεί να βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι οφείλουμε να εξετάσουμε όλες τις εναλλακτικές και να κάνουμε χρήση όλων των νομικών μέσων και των μέτρων επιβολής που έχουμε στην διάθεσή μας σύμφωνα με τις Συνθήκες», καταλήγει.