Έτοιμη να αιτηθεί εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης η Αθήνα

Έτοιμη να αιτηθεί εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης η Αθήνα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση θα αιτηθεί την Τετάρτη τη συνέχιση του προγράμματος.

Στην καταθέση αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης κατά έξι μήνες θα προχωρήσει την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση. Όπως έγινε γνωστό, η σχετική επιστολή προς το Eurogroup θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – πιθανότατα τις προτάσεις Μοσκοβισί οι οποίες συζητήθηκαν μεταξύ Γιάννη Βαρουφάκη, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Αλέξη Τσίπρα.

Η Ελλάδα θα αιτηθεί παράταση της υπάρχουσας δανειακής συμφωνίας έως το τέλος Αυγούστου. Το αιτιολογικό που θα συνοδεύει το αίτημα της παράτασης θα βασίζεται στις κατευθύνσεις του λεγόμενου «εγγράφου Μοσκοβισί» που είδε χθες το φως της δημοσιότητας στο Eurogroup.

Εάν οι διατυπώσεις στο αιτιολογικό του αιτήματος ικανοποιούν τους εταίρους, τότε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.

Πηγές της Ευρωζώνης λένε ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση. Το βασικό είναι το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Ο διαχωρισμός μνημονίου – διανειακής σύμβασης

“Η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα και δεν πρόκειται να ζητήσει την παράταση του προγράμματος / μνημονίου”, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. “Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να ζητήσουμε επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα / μνημόνιο” σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την γερμανική πλευρά, η δανειακή σύμβαση με το μνημόνιο αποτελούν μία ενιαία συμφωνία, η οποία πρέπει να τηρηθεί για να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα.

Όπως όμως σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, δανειακή σύμβαση και μνημόνιο αποτελούν δύο ξεχωριστές νομικές οντότητες, τις οποίες η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Ecofin της Τρίτης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μόνο μία επιλογή. Να αιτηθεί παράταση ολόκληρου του προγράμματος.