Έτοιμο να «συνδράμει» στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ δηλώνει το Πεκίνο

Έτοιμο να «συνδράμει» στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ δηλώνει το Πεκίνο

Η Κίνα παίρνει θέση υπέρ της άμεσης απομάκρυνσης των διαδηλωτών από τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ.

«Στηρίζουμε πλήρως την κυβέρνηση της Ειδικής Αυτόνομης Περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα” των “παράνομων δραστηριοτήτων” που συνδέονται με τις διαδηλώσεις», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χούα Σουνγίνγκ.

Με τη δήλωση αυτή η κεντρική κυβέρνηση της Κίνας επαναλαμβάνει τη θέση της πως θα παρέχει «πλήρη» υποστήριξη στην πρώην βρετανική αποικία που συνδέεται με ειδικό καθεστώς με το Πεκίνο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «παράνομες» διαδηλώσεις.

«Ορισμένες χώρες έκαναν δηλώσεις σχετικά», δήλωσε η Κινέζα εκπρόσωπος πριν προσθέσει: «Οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ αποτελούν εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Καλούμε μετ’ επιτάσεως τα εξωτερικά μέρη σε αυτοσυγκράτηση και να μην εμπλακούν με οποιονδήποτε τρόπο».

Το Πεκίνο επανέλαβε τη θέση του αφού ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Λεούνγκ Τσουν-Γινγκ, ζήτησε σήμερα τον άμεσο τερματισμό των διαδηλώσεων.

Οι διαδηλωτές έχουν εξεγερθεί εναντίον της απόφασης του Πεκίνου που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο να διεξαχθούν το 2017 οι εκλογές για τον επικεφαλής της κυβέρνησης με καθολική ψηφοφορία, αλλά το Πεκίνο να διατηρήσει τον έλεγχο των υποψηφιοτήτων.

Το Λονδίνο έχει ζητήσει να αρχίσουν «εποικοδομητικές» διαπραγματεύσεις και η Ουάσινγκτον έχει καλέσει τις αρχές και τους διαδηλωτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Από την περασμένη Παρασκευή, οι δρόμοι του Χονγκ Κονγκ είναι πλημμυρισμένοι από δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη νέα πολιτική μεταρρύθμιση που επέβαλε το Πεκίνο και περιορίζει το δικαίωμα επιλογής του τοπικού κυβερνήτη. Το κίνημα αυτό υπέρ της δημοκρατίας αποτελεί μια δοκιμασία για τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος φοβάται τόσο την επέκταση των διαδηλώσεων στην Κίνα όσο και τη ρήξη ανάμεσα στο Χονγκ Κονγκ και το Πεκίνο.

Οι διαδηλωτές ζητούν να αποσυρθεί το σχέδιο ψηφοφορίας του κυβερνήτη που ανακοινώθηκε στις 31 Αυγούστου από το Πεκίνο και χαρακτηρίζεται αντιδημοκρατικό. Παρόλο που οι κινεζικές αρχές δηλώνουν ότι θα επιτρέψουν στα επτά εκατομμύρια των κατοίκων να επιλέξουν τον επόμενο κυβερνήτη, στην πράξη δεν θα επιτραπεί να λάβουν μέρος στην εκλογή παρά δύο ή τρεις υποψήφιοι που υποστηρίζουν το Πεκίνο.

Η άμεση και βίαιη επέμβαση της αστυνομίας με δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών οδήγησε σε συγκρούσεις στους εμπορικούς δρόμους και στη σύλληψη 70 ανθρώπων. Εναντίον των δακρυγόνων, οι διαδηλωτές παρέταξαν τις ομπρέλες τους, γεγονός που προσέδωσε στο κίνημα την ονομασία «επανάσταση της ομπρέλας».

Σε αντίδραση για την αστυνομική βία, η Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων κάλεσε σε μποϊκοτάζ των μαθημάτων όλη την επόμενη εβδομάδα. Η Ομοσπονδία των Συνδικάτων κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να απεργήσουν, ενώ το ίδιο έκανε και η Ομοσπονδία Καθηγητών του Χονγκ Κονγκ.