Έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα ο στρατός του Ισραήλ

Έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα ο στρατός του Ισραήλ

Ανοιχτό αφήνει το Ισραήλ το ενδεχόμενο εισβολής ή χερσαίας επίθεσης κατά των Παλαιστινίων ως αντίποινα για τη ρίψη ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ανεβαίνει ώρα με την ώρα το «θερμόμετρο» στη Μέση Ανατολή, όπου τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνονται αλεπάλληλα περιστατικά βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η ρίψη ρουκετών στο έδαφος του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας δεν έχει διακοπεί, ενώ τα αντίποινα του Ισραήλ με τις αεροπορικές επιδρομές έχουν καταφέρει μόνο να οξύνουν την κατάσταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, με το ενδεχόμενο μιας νέας πολεμικής σύγκρουσης να μοιάζει ολοένα και πιο πιθανό. Σήμερα μόνο ανήλθαν σε 12 οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν και σε περισσότερους από 70 αυτοί που τραυματίστηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

«Ο στρατός προετοιμάζει μια σειρά από επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας εισβολής ή μιας χερσαίας επίθεσης κατά του παλαιστινιακού εδάφους», δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, οι ισραηλινές αρχές ενέκριναν την επιστράτευση 40.000 εφέδρων εν όψει μιας πιθανής χερσαίας επίθεσης κατά της Λωρίδας της Γάζας. Η απόφαση αυτή ελήφθη από το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας, του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μερικές ώρες μετά την ευρεία αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός κατά της παλαιστινιακής Χαμάς στην Γάζα για να σταματήσει η ρίψη ρουκετών από την παλαιστινιακή αυτή περιοχή στο ισραηλινό έδαφος.

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε και αυτός ότι ο στρατός είχε λάβει οδηγίες «να προετοιμάσει τις διάφορες εναλλακτικές στρατιωτικές λύσεις για να είναι προετοιμασμένος για την περίπτωση που αυτό θα χρειαστεί».

«Οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήσαμε αποτελούν μόνον ένα στάδιο. Η επιχείρηση δεν έχει χρονικό περιορισμό», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Πίτερ Λέρνερ.

Η Χαμάς, η οποία έχει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας όσον αφορά την ασφάλεια, έριξε χθες το βράδυ δεκάδες ρουκέτες κατά του Ισραήλ, το οποίο απάντησε με αεροπορικά πλήγματα.

Διαβάστε ακόμη:

«Μπαρουταποθήκη» θυμίζει η Μέση Ανατολή

Το Χαλιφάτο, η Σάικς-Πικό και η επαναχάραξη του παγκόσμιου χάρτη