Έτοιμος να χαλάσει τη «γιορτή» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ο Τραμπ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αμερικανός πρόεδρος έφτασε την Ελβετία και όλοι πλέον αναμένουν από αυτόν να προτάξει για μια ακόμη φορά την ατζέντα του «Πρώτα η Αμερική».

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάτησε το πόδι του στην Ελβετία και κατευθύνεται προς το Νταβός, για να χαλάσει τη «γιορτή» της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής ελίτ φέρνοντας απρόσκλητο στο πάρτι της παγκοσμιοποίησης το σλόγκαν «Πρώτα η Αμερική».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανυπομονεί «να διηγηθεί στον κόσμο σε ποιο σημείο είναι καταπληκτική η Αμερική και σε πόσο καλή κατάσταση είναι. Η χώρα μας ΚΕΡΔΙΖΕΙ και πάλι!», όπως έγραψε στο Twitter πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον δίνοντας τον τόνο προς τα 3.000 μέλη της πολιτικής και οικονομικής ελίτ που έχουν συγκεντρωθεί εδώ και τρεις ημέρες στο ελβετικό θέρετρο, αλλά θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι αύριο για να ακούσουν την ομιλία του αμερικανού δισεκατομμυριούχου, στην πρώτη του συμμετοχή στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως επιχειρηματία και ως προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ θα έχει σήμερα σήμερα συνομιλίες με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, καθώς η «ειδική σχέση» ανάμεσα στις δύο χώρες ψυχορραγεί, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της Ρουάντα Πολ Καγκαμέ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΠΑ που προσέρχεται στο Νταβός μετά τον Μπιλ Κλίντον και αναμένεται με ανάμεικτα αισθήματα.

Είναι βέβαιο ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που εισήγαγε και μειώνει δραστικά την φορολογία των επιχειρήσεων, η εκτίναξη της Wall Street και η ρωμαλέα ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσει την εύνοια των μεγάλων τραπεζιτών και επιχειρηματιών.

Ομως, ο προστατευτισμός και οι άκαιρες και ατυχείς παρεμβάσεις του σε θέματα γεωπολιτικής έρχονται σε αντίθεση με τους συναινετικούς τόνους που κυριαρχούν στο Νταβός, όπου οι στρογγυλές τράπεζες για τα οφέλη του ελευθέρου εμπορίου συναντώνται με τις φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες.

«Το ακροατήριο του Νταβός δεν είναι και πολύ ευνοϊκά διακείμενο» απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ, δηλώνει ο William Allein Reinsch του Center for International and Security Studies, ο οποίος θεωρεί ότι το να πει κανείς για τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «μπαίνει στο στόμα του λύκου» είναι η κατάλληλη μεταφορά.

Διαβάστε ακόμη: Κάνει πίσω ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ: Δεν επιδιώκουμε εμπορικούς πολέμους

Σχετικά άρθρα