Αίτηση ακύρωσης από την κυβέρνηση για τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό – «Πυρά» από την Άγκυρα

Αίτηση ακύρωσης από την κυβέρνηση για τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό – «Πυρά» από την Άγκυρα
Οι οχτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, την έκδοση των οποίων ζητεί η Τουρκία για να διωχτούν για συμμετοχή στο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν, προσάγονται στον Άρειο Πάγο όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση σχετικά με το αίτημα έκδοσης τους, Αθήνα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Για επιπτώσεις στις διπλωματικές σχέσεις κάνει λόγο του τουρκικό ΥΠΕΞ - Κριτική για την ενέργεια της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. 

Η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

«Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Η ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου ήρθε μία ώρα μετά τη «σκληρή» ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που, όπως ήταν αναμενόμενο, αντέδρασε στην απόφαση της 3ης ανεξάρτητης δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου, χαρακτηρίζοντάς την απόφαση που ελήφθη με πολιτικά κριτήρια και τονίζοντας πως θα υπάρξουν επιπτώσεις στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής: «H Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες», ισχυρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. «Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα», καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Πολιτική αντιπαράθεση στον απόηχο της απόφασης της κυβέρνησης για αίτηση ακύρωσης

Κριτική για την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει την ακύρωση της χορήγησης ασύλου στον ένα από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«”Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών” και “πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη” οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλ. Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν. Κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;».

Άμεση υπήρξε η απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης δια μέσω του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου. Σε ανάρτηση του στο Twitter σημείωσε:

«Η ΝΔ προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση ακύρωσης παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης. Πώς όμως η ΝΔ να τα πάει καλά με τη διάκριση των εξουσιών όταν ο κος Μητσοτάκης μπερδεύει τον Μοντεσκιέ με το Ρουσώ…».

«Στην Ελλάδα λειτουργεί ακόμη κράτος δικαίου» τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter, με αφορμή το άσυλο που δόθηκε στον Τούρκο στρατιωτικό, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, και καλεί την κυβέρνηση της Τουρκίας, αλλά και την κυβέρνηση της Ελλάδας, να το αντιληφθούν. «Τα αλισβερίσια και οι κρυφές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα απέναντι στον κ. Ερντογάν δεν αφορούν τους Έλληνες πολίτες, ούτε τους Έλληνες λειτουργούς της Δικαιοσύνης» συνεχίζει στην ανάρτησή του ο κ. Θεοδωράκης.

«Απροκάλυπτοι, κυνικοί, καταπατητές κάθε δημοκρατικής αρχής κι ευαισθησίας, αυτό απέδειξαν πως είναι οι κυβερνώντες με την απόφαση που πήραν σήμερα», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Ανδρέας Λοβέρδος με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης. Ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την εξωτερική πολιτική αναφέρει πως είναι πραγματικότητα οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στον Τούρκο Πρόεδρο και αποκαλύπτονται συνεχώς. «Η τελευταία αποκάλυψη, όμως, είναι και η πιο εξόφθαλμη: ο πρωθυπουργός που, παρότι αναρμόδιος, θα αποφάσιζε την έκδοση των οκτώ Τούρκων σε δεκαπέντε ημέρες, σήμερα έκανε το “καθήκον” του. Η κυβέρνηση Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των “κεντρώων πατριωτών”, αποφάσισε να ζητήσει την ακύρωση της απόφασης της επιτροπής πολιτικού ασύλου, να δώσει άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους», τονίζει.