Έτσι πληρώνουν οι διαδικτυακοί καταναλωτές ανά τον κόσμο

Έτσι πληρώνουν οι διαδικτυακοί καταναλωτές ανά τον κόσμο
epa05167546 An Apple Pay service logo is seen along with other major payment services logos at a cashier in an Apple store in Beijing, China, 18 February 2016. US electronics giant Apple Inc. launched its mobile payment service Apple Pay in China amid strong competition from local players like Wechat Payment and Alipay. EPA/HOW HWEE YOUNG

Παρόλο που οι εταιρείες λιανικής πώλησης γίνονται όλο και πιο παγκόσμιες, ο τρόπος που πληρώνουν οι άνθρωποι διαφέρει δραματικά από χώρα σε χώρα.

του Jeff John Roberts

Αν κάνετε μια βόλτα στα κέντρα των μεγαλύτερων πόλεων στον κόσμο, θα βρείτε πολλά από τα ίδια, γνωστά καταστήματα. Όμως, παρόλο που οι εταιρείες λιανικής πώλησης γίνονται ολοένα και πιο παγκόσμιες, ο τρόπος με τον οποίο πληρώνουν οι άνθρωποι διαφέρει δραματικά από χώρα σε χώρα. Σύμφωνα με τον Kamran Zaki, στέλεχος στην εταιρεία παροχής λύσεων πληρωμών Ayden, αυτό οφείλεται στη νομοθεσία, σε συστήματα που παραμένουν στη θέση τους από το παρελθόν, αλλά και στην κουλτούρα.

Εν συντομία, θέλουμε να χρησιμοποιούμε τη μέθοδο πληρωμής με την οποία είμαστε εξοικειωμένοι, ακόμα και αν είναι διαθέσιμη κάποια νεότερη τεχνολογία. Αυτοί είναι τρεις τρόποι με τους οποίους πληρώνουν οι διαδικτυακοί καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Βραζιλία

Στη μεγαλύτερη αγορά της Νότιας Αμερικής εκατομμύρια άνθρωποι πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές με το σύστημα Boleto, μια μέθοδο πληρωμής εκτός διαδικτύου. Αυτό συνεπάγεται την εκτύπωση ενός barcode και τη μετάβαση σε ένα κατάστημα στη γειτονιά για να γίνει η πληρωμή σε μετρητά. Το barcode σκανάρεται και, μετά την καταβολή των χρημάτων, ο έμπορος αποστέλλει το προϊόν ή δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να το παραλάβει από ένα κατάστημα. Ο Zaki λέει ότι το Boleto αντιπροσωπεύει έως και 80% των διαδικτυακών πληρωμών· ο λόγος που είναι τόσο δημοφιλές είναι επειδή το 35% των Βραζιλιάνων δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό.

Ολλανδία

Πολλοί Βορειοευρωπαίοι αποφεύγουν τις πιστωτικές κάρτες. Αυτό είναι εν μέρει το αποτέλεσμα μιας κουλτούρας αποστροφής προς το χρέος αλλά και επειδή οι κανονισμοί καθιστούν μη πρακτική για τους εκδότες πιστωτικών καρτών την προσφορά των επιβραβεύσεων για μεγάλες δαπάνες που υπάρχουν στη Βόρεια Αμερική. Έτσι, οι χρεωστικές κάρτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς. Στην Ολλανδία, η πλειοψηφία των online συναλλαγών πραγματοποιείται με ένα σύστημα που ονομάζεται iDEAL, το οποίο ανακατευθύνει τους αγοραστές από τη σελίδα του λιανέμπορου σε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικής τραπεζικής. Μετά την εισαγωγή του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης, οι αγοραστές επιστρέφουν στην ιστοσελίδα του αρχικού καταστήματος για να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή.

Κίνα

Όταν οι Κινέζοι καταναλωτές θέλουν να αγοράσουν κάτι, είναι πολύ πιθανό η συναλλαγή να περιλαμβάνει το κινητό τους τηλέφωνο. Οι υπηρεσίες ψηφιακών πορτοφολιών, όπως η Alipay και η WeChat/ Tenpay, κυριαρχούν στο τοπίο των δαπανών, σε βαθμό που οι εταιρείες λιανικής πώλησης πολυτελών προϊόντων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι οι πλατφόρμες πληρωμών είναι διαθέσιμες για τους Κινέζους τουρίστες.