Eurobank: Πράσινο φως από την Κομισιόν για την αναδιάρθρωση της

Eurobank: Πράσινο φως από την Κομισιόν για την αναδιάρθρωση της

Εντυπωσιακά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας συμμετέχουν στην ΑΜΚ της τράπεζας.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Eurobank ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνοντας ότι η συγκεκριμένη πράξη είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα επιτρέψει στην τράπεζα να καταστεί βιώσιμη μακροπρόθεσμα χωρίς να προκαλεί στρέβλωση των κανόνων ανταγωνισμού.

Όπως αναφέρει η Επιτροπή, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να λάβει σειρά μέτρων τόσο για την αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της Eurobank όσο και για την πιστωτική πολιτική του ομίλου. Η Επιτροπή ενέκρινε βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις την ενίσχυση αναδιάρθρωσης που χορηγήθηκε από την Ελλάδα στην Eurobank, όπως τις ανακεφαλαιοποιήσεις από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) που έγιναν το 2012 και το 2013, καθώς και τη στήριξη του ΕΤΧΣ όσον αφορά τη συνεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση. Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την αγορά της Νέας Proton Bank και του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τη Eurobank, η ενσωμάτωση των οποίων στη Eurobank θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα του ομίλου, χωρίς αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού, αναφέρει η Επιτροπή.

Σχολιάζοντας την απόφαση ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια δήλωσε ότι «η αναδιάρθρωση της Eurobank αποτελεί σημαντικό βήμα για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε σήμερα ενισχύει τη βιωσιμότητα της τράπεζας και την καθιστά αρκετά ισχυρή για να μπορέσει να στηρίξει την ανάκαμψη στην Ελλάδα με τη χορήγηση πιστώσεων στην πραγματική οικονομία».

Σημαντικοί επενδυτές στην ΑΜΚ της τράπεζας
Στο μεταξύ το βιβλίο προσφορών για την ΑΜΚ της τράπεζας κλείνει σήμερα και αύριο Τετάρτη η τράπεζα θα ανακοινώσει το allocation και την τιμή διάθεσης.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν τη μεταστροφή της επενδυτικής βάσης των ελληνικών τραπεζών από τα hedge funds προς τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, καθώς στην ΑΜΚ της τράπεζας συμμετέχουν εντυπωσιακά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας, όπως οι Pimco, ΒlackRock, Ηighfield, JP Morgan Asset Management, Wellington, Lazard Asset Management, Schroeders, Marshall Wayne, Μοore Capital, ενώ ισχυρό ενδιαφέρον έδειξαν και sovereign wealth funds.

Τη Δευτέρα η ομάδα των βασικών επενδυτών της Fairfax αύξησε την προσφορά της στο 0,31 ευρώ από 0,30 ευρώ που ήταν η αρχική, κίνηση που εκτιμάται ότι «κλειδώνει» την τιμή διάθεσης στο 0,31 ευρώ.

Η αναθεωρημένη προσφορά έγινε αποδεκτή από την τράπεζα. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις που περιγράφονται στο ενημερωτικό και το ποσό της προσφοράς από τη Fairfax που ανέρχεται στο 1,332 δισ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της η τράπεζα διευκρινίζει το χρονοδιάγραμμα και επισημαίνει ότι το επενδυτικό κοινό θα πρέπει να βασίζεται στα στοιχεία που δίνονται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης και στις ανακοινώσεις της και όχι σε δημοσιογραφικές ή άλλες πληροφορίες.

Διαβάστε περισσότερα: 

Ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών σε Εθνική και Εurobank

Οι «ριψοκίνδυνες συμφωνίες» της Fairfax στην Ελλάδα