Ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών σε Εθνική και Εurobank

Ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών σε Εθνική και Εurobank

Αισιοδοξία στις τράπεζες για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Την Πέμπτη «ανοίγει» το βιβλίο προσφορών για την ομολογιακή έκδοση της Εθνικής τράπεζας ύψους 750 εκατ. ευρώ και αναμένεται να κλείσει το απόγευμα. Το ομόλογο είναι ανεξάρτητο από την αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ της τράπεζας και σκοπό έχει την άντληση ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο σκοπός αυτός θα επιτευχθεί καθώς οι μέχρι τώρα προσφορές των επενδυτών ήδη έχουν καλύψει την έκδοση κατά μία φορά.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την ομολογιακή έκδοση, η οποία θα είναι 5ετούς διάρκειας, είναι μεγάλο και εκτιμάται ότι το επιτόκιο θα είναι χαμηλότερο κατά 50 μονάδες βάσης από την πρόσφατη ομολογιακή έκδοση του ελληνικού Δημοσίου (4,95%), δηλαδή θα διαμορφωθεί κοντά στο 4,5%

Σε ό,τι αφορά την αύξηση κεφαλαίου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 10 Μαΐου. Σημειώνεται ότι πέραν της αύξησης κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ η Εθνική θα εξασφαλίσει επιπλέον 1,04 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος ενεργειών που κατέθεσε στην ΤτΕ και το οποίο έγινε αποδεκτό. Με τα κεφάλαια αυτά αφενός θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 2,183 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκαν από το stress test και παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Διαβάστε τους όρους της AMK της Εθνικής

Κλειδώνει και η αύξηση στη Eurobank

Όσον αφορά την Eurobank , «κλειδώνει» η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, καθώς σύμφωνα με πηγές της τράπεζας δεκάδες θεσμικά χαρτοφυλάκια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου, συνολικού ύψους 2,86 δισ. ευρώ, προσφέροντας ποσά που υπερκαλύπτουν την έκδοση.

Την Πέμπτη θα ανακοινωθεί η ελάχιστη τιμή -η οποία θα είναι ίση με την τιμή που έχουν προσφέρει οι στρατηγικοί επενδυτές που έχουν επιλεγεί (0,30 ευρώ), καθώς και το εύρος των τιμών που θα γίνονται αποδεκτές οι προσφορές. Την Παρασκευή 25 Απριλίου θα «ανοίξει» το βιβλίο προσφορών τόσο για τους ξένους επενδυτές όσο και για τους επενδυτές στην Ελλάδα και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις προσφορές τους μέχρι την Τρίτη 29 Απριλίου, το απόγευμα. Την ίδια ημέρα αναμένεται να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα και την επόμενη ημέρα όλες οι λεπτομέρειες της συναλλαγής.
Σημειώνεται ότι στην αύξηση θα συμμετέχει και το York Capital το οποίο περιλαμβάνονταν μεταξύ των υποψήφιων στρατηγικών επενδυτών. Μετά την επιλογή άλλου στρατηγικού επενδυτή, η York Capital εκδήλωσε την επιθυμία να συμμετέχει στην αύξηση ως απλός θεσμικός επενδυτής.

Δείτε τους στρατηγικούς επενδυτές της Eurobank