Eurogroup χωρίς την Ελλάδα στην ατζέντα – Τον Μάρτιο η απόφαση για τη δόση των 750 εκατ. ευρώ

Eurogroup χωρίς την Ελλάδα στην ατζέντα – Τον Μάρτιο η απόφαση για τη δόση των 750 εκατ. ευρώ
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (4Α) συμμετέχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/consilium.europa.eu/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ξεχωριστός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών – Τι περιμένουν από την Ελλάδα.

Στο Eurogroup του Μαρτίου αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) στη βάση της αξιολόγησης από τους θεσμούς για την εφαρμογή των συμφωνημένων δράσεων.

Στο Eurogroup αυτής της Δευτέρας η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης και θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η ατζέντα του Eurogroup θα είναι «μικρή» και ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς θα είναι ο ξεχωριστός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη.

Η συζήτηση αναμένεται να γίνει σε «υψηλούς τόνους» καθώς το συγκεκριμένο έργο δεν έχει προχωρήσει σημαντικά.

Όσον αφορά στα ελληνικά ζητήματα, θα υπάρξει αναμονή για την εκταμίευση της δόσης, καθώς μένουν πολλά ζητήματα σε εκκρεμότητα. Οι θεσμοί βρίσκονται…στα κάγκελα για 3 ζητήματα: τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα κόκκινα δάνεια και την καθυστέρηση στην πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο χαρακτήρισε ως απογοητευτική την τελευταία αποστολή των θεσμών στην Αθήνα.

Οι δανειστές με εκείνο που δείχνουν να είναι εκνευρισμένοι είναι με την κατάσταση που επικρατεί στις τράπεζες και την αδυναμία της κυβέρνησης να φτιάξει ένα πλαίσιο επίλυσης προβλημάτων. Αντί αυτού βλέπουν την κυβέρνηση να επιχειρεί να αλλάξει τον Νόμο Κατσέλη με τρόπο εντελώς αντισυμβατικό.

Οι δανειστές θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να φτιάξει μία κουλτούρα ώστε οι δανειολήπτες να πληρώνουν, αλλά μία κουλτούρα που οι δανειολήπτες θα χρησιμοποιούν όποιο εργαλείο έχουν στα χέρια τους προκειμένου να μην πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Διαβάστε ακόμη: Σύγκρουση δύο γραμμών και «εμφύλιος» Δραγασάκη – Φλαμπουράρη για τα κόκκινα δάνεια

«Πάγος» και στη ΝΔ για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Όσον αφορά στην πρόθεση της ΝΔ να διαπραγματευτεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε περίπτωση που έρθει στην εξουσία, η απάντηση που ήρθε από το Βερολίνο δεν ήταν πολύ ενθαρρυντική.

Παρά τις δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψηφίου για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, για την δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων με ενδεχόμενη νέα ελληνική κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν σχολιάζει δηλώσεις κομμάτων και τόνισε ότι ισχύουν οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί στο πλαίσιο του Eurogroup και επανέλαβε ότι η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση γίνεται σε πνεύμα εμπιστοσύνης, όπως καταδείχθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.

«Μιλώ εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και για αυτό δεν θα σχολιάσω δηλώσεις κομμάτων. Για την κυβέρνηση μπορώ να πω: συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση με εμπιστοσύνη – αυτό πιστεύω καταδείχθηκε και κατά την τελευταία επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα – και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί και στο μέλλον, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και τόνισε ότι «ισχύουν αυτές οι συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει η Ελλάδα με το Eurogroup για την πορεία του προϋπολογισμού και των μεταρρυθμίσεων και για το πώς αυτή πρέπει να συνεχιστεί».