Eurogroup: Επιστροφή σε στενά δημοσιονομικά ή παράταση των μέτρων ως την πτώση του πληθωρισμού;

Eurogroup: Επιστροφή σε στενά δημοσιονομικά ή παράταση των μέτρων ως την πτώση του πληθωρισμού;
In the European Council, Eurogroup press conference with Commissioner Gentiloni and PEG spokesperson. The EG President and ESM Director are connect remotely. Brussels the 16/02/2021. Au Conseil europeen, conference de presse de l'Eurogroupe avec le commissaire Gentiloni et le porte-parole du PEG. Le president du GE et le directeur du GSE sont connectes a distance. Bruxelles le 16/02/2021. (Photo by Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να αποφασίσουν πώς θα κινηθεί η οικονομία του ευρώ για το 2024.

O δημοσιονομικός προσανατολισμός της ευρωζώνης για το 2024 είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης του Eurogroup που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της ευρωζώνης, Πάολο Τζεντιλόνι, το βασικό θέμα είναι ότι έπειτα από τρία χρόνια επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής, η Επιτροπή προτείνει (όπως έχει ήδη κάνει από το Μάιο) έναν πιο περιοριστικό δημοσιονομικό προσανατολισμό που θα βασίζεται πρώτα απ’ όλα στη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης των τιμών της ενέργειας – κάτι το οποίο η Επιτροπή συνιστά ανεπιφύλακτα να εφαρμόσουν σταδιακά όλα τα κράτη-μέλη.

«Ο στόχος είναι πολύ ξεκάθαρος. Πρέπει να εργαστούμε χέρι-χέρι με τη νομισματική πολιτική για να κάμψουμε τον πληθωρισμό», τόνισε ο Π. Τζεντιλόνι, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά ο βασικός πληθωρισμός είναι επίμονος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο Π. Τζεντιλόνι, η Επιτροπή συνιστά να διατηρηθεί ο δημοσιονομικός χώρος για επενδύσεις, ιδιαίτερα για κρίσιμες επενδύσεις σε κοινούς στρατηγικούς τομείς, όπως είναι η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση. Πρόσθεσε, τέλος, ότι για να βρεθεί η κατάλληλη «ισορροπία» θα χρειαστεί μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό για τους δημοσιονομικούς κανόνες – μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Το Eurogroup αναμένεται να εκδώσει σήμερα δήλωση σχετικά με τον δημοσιονομικό προσανατολισμό της Ευρωζώνης το 2024.

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί επίσης το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιακών και χρηματοπιστωτικών αγορών και το ψηφιακό ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Eurostat: Με 2,7% “έτρεξε” ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Με 5,5% στην ευρωζώνη

Οι επενδυτές βλέπουν την ευρωζώνη να παραμένει στα όρια της ύφεσης και η ανησυχία μεγαλώνει