Eurogroup με «προίκα» 767 εκατ. ευρώ

Eurogroup με «προίκα» 767 εκατ. ευρώ
epa07978892 Pierre Moscovici, European Commissioner for Economic and Financial Affairs (L) and Greek Finance Minister Christos Staikouras attend a Eurogroup Finance Ministers' meeting in Brussels, Belgium, 07 November 2019. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με στόχο να μην υπάρξουν ενστάσεις, η Ελλάδα αναμένει το πράσινο φως από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Πρώτο θέμα μετά από αρκετό καιρό θα είναι η Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, με την ελληνική αντιπροσωπεία να στοχεύει να βγει από τη συνεδρίαση εξασφαλίζοντας τα 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα τεθεί το πόρισμα της Κομισιόν στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Eurogroup, «αναμένεται επίσης να συζητήσει κατά πόσον έχουν εκπληρωθεί οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της δεύτερης δόσης των συναρτώμενων με πολιτικές μέτρων για το χρέος».

Πρoτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει μια ξεκάθαρη έγκριση της τέταρτης αξιολόγησης και του πακέτου των 767 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αυτό που επιζητά είναι να εξασφαλίσει ότι το μεγαλύτερο -αν όχι όλο- μέρος των χρημάτων αυτών δεν θα κατευθυνθεί στην απομείωση του χρέους, αλλά σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Παρότι οι ενδείξεις για έγκριση του πακέτου αυτού είναι θετικές, οι διαδικασίες για ορισμένα κράτη-μέλη προβλέπουν κοινοβουλευτική παρέμβαση. Κυρίως αυτό έχει να κάνει με τη Γερμανία, η οποία θα κληθεί να περάσει από τη βουλή την τελική απόφαση για την εκταμίευση των χρημάτων. Εφόσον ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, αναμένεται η τελική έγκριση του ESM, η οποία θα έρθει πιθανότατα τον Ιανουάριο.

Σεντένο: Βλέπουμε καλά σημάδια για την Ελλάδα

«Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα είναι θετική, βλέπουμε καλά σημάδια εκεί» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

Σε ό,τι αφορά τα σχέδια προυπολογισμών, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε πως καμία χώρα δεν βρίσκεται εκτός στόχων.