Eπιβραδύνθηκε στο 2,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Στο 5,5% στην Ευρωζώνη

Eπιβραδύνθηκε στο 2,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο – Στο 5,5% στην Ευρωζώνη
Photo: pixabay.com
Την επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Ιούνιο επιβεβαίωσαν τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελική μέτρηση της Eurostat, υποχώρησε στο 2,8% τον Ιούνιο, ενώ στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 5,5%, έναντι 6,1% τον Μάιο.

Ειδικότερα, τα τελικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας επιβεβαίωσαν την αποκλιμάκωση του ετήσιου πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 5,5% τον Ιούνιο από το 6,1% τον Μάιο και το 8,6% του Ιουνίου του 2022.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,4% από το 7,1% που ήταν τον Μάιο και το 9,6% του Ιουνίου του 2022. 

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ωστόσο, η τελική μέτρηση της Eurostat έδειξε ελαφρώς υψηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την προκαταρκτική μέτρηση του 2,7%, καθώς με βάση τα τελικά στοιχεία διαμορφώθηκε στο 2,8%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (1,0%), το Βέλγιο και την Ισπανία (και τα δύο 1,6%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (19,9%), τη Σλοβακία (11,3%) και την Τσεχία (11,2%).

Σε σύγκριση με τον Μάιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι πέντε κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε ένα.

Τον Ιούνιο, τη μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (+2,35 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες (+2,31 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,42 π.μ.) και την ενέργεια (-0,57 π.μ.).