Euroworking Group: Από φθινόπωρο τα νεώτερα των θεσμών για την Ελλάδα

Euroworking Group: Από φθινόπωρο τα νεώτερα των θεσμών για την Ελλάδα
epa06960380 The Greek flag (R) and the flag of EU wave over the Parthenon on Acropolis Hill in central Athens, Greece, 20 August 2018. Greece concludes the adjustment program on August 20. Greece has successfully concluded a three year European Stability Mechanism (ESM) stability support programme, EU Commissioner Moscovici said. EPA/SIMELA PANTZARTZI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με τις εκλογές να μπαίνουν σε τελική ευθεία και σε ένα «νεκρό πολιτικό χρόνο» για την Ελλάδα συνεδριάζει την επόμενη Δευτέρα το Euroworking Group, που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα για το Eurogroup της 8ης Ιουλίου.

Η ελληνική υπόθεση έχει μπει στον «πάγο» καθώς δεν περιλαμβάνεται σε καμία από τις τελευταίες δύο θερινές συνεδριάσεις του Συμβουλίου ωστόσο οι θεσμοί ετοιμάζονται για τον απολογισμό της επόμενης ημέρας, τηρώντας στάση αναμονής και περιμένοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, ώστε να ξεκινήσουν τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση που θα προκύψει.

Στο EWG η εκπροσώπηση της χώρας θα γίνει σε υπηρεσιακό και όχι σε πολιτικό επίπεδο. Αντί του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη– ο οποίος δεν παρευρέθηκε ούτε στο προηγούμενο EWG της 3ης Ιουνίου- θα συμμετάσχει στέλεχος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

Το ίδιο θα γίνει στο Eurogroup της 8ης Ιουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει την επομένη των εθνικών εκλογών και δεν θα έχει προλάβει να ορκιστεί νέος υπουργός Οικονομικών. Έτσι τα σχόλια, οι παρατηρήσεις και οι υποδείξεις από τους εταίρους θα διατυπωθούν μόνον προφορικά και ανεπίσημα.

Η πραγματική συζήτηση θα γίνει το φθινόπωρο, όταν η δημοσιονομική εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη και θα έχουν αποσαφηνισθεί επίσης οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης σχετικά το φορολογικό, τις κοινωνικές παροχές, τις δημόσιες επενδύσεις, τις αποκρατικοποιήσεις κλπ.

O νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να δώσει στοιχεία για το αν υπάρχουν υπερβάσεις στόχων ή τήρηση σε τροχιά της πορείας (πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ) που οδηγεί άλλωστε και . στην επόμενη δόση από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ύψους 644,4 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέχρι και πριν ξεκινήσει η διαδικασία των εκλογών οι θεσμοί είχαν ενστάσεις για το πακέτο μέτρων και τις 120 δόσεις και τον αντίκτυπο που θα έχουν στην πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού.