EuroWorking Group: Ποια είναι τα τρία σενάρια για την Ελλάδα

EuroWorking Group: Ποια είναι τα τρία σενάρια για την Ελλάδα

Επικριτική η έκθεση των θεσμών - To EWG αποφασίζει για το «ξεπάγωμα» των προσωρινών μέτρων για το χρέος.

Την αρκετά επικριτική έκθεση των θεσμών με τίτλο «Πρόσφατα μέτρα σε συντάξεις και ΦΠΑ που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές» θα συζητήσουν σήμερα στο Euroworking Group για να αποφασίσουν κατά πόσον μπορούν να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρων για το χρέος.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις, καθώς ορισμένοι υπουργοί έχουν δυσαρεστηθεί με το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προχώρησε στην ανακοίνωση του παγώματος της εφαρμογής των μέτρων, χωρίς να τους συμβουλευτεί.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έδωσε το στίγμα αφού τόνισε πως υπάρχει ανησυχία αλλά οι εξαγγελίες δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τους συμφωνημένους στόχους της επόμενης διετίας.

Από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως έχει δοθεί στο θέμα μεγαλύτερη διάσταση από αυτή που του αναλογεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ οι οποίοι συμμερίστηκαν την ανησυχία της Αθήνας και τους σκοπούς της κίνησής της να χορηγήσει το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους και να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τροπολογία η οποία κατατίθεται σήμερα στη Βουλή.

Από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η έκθεση-εισήγηση των θεσμών προς τα κράτη – μέλη θα επιτρέψει, πιθανότατα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων. Στο μεταξύ οι διαβουλεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών Αρχών συνεχίζονται, με σκοπό να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ανέφερε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Για τις Βρυξέλλες, το ζήτημα που προέκυψε με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν θα πρέπει να επηρεάσει την αξιολόγηση, για την ολοκλήρωση της οποίας οι εργασίες συνεχίζονται από απόσταση. Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, οι θέσεις των δύο πλευρών συγκλίνουν, και επί της ουσίας τα ανοιχτά θέματα μπορούν να κλείσουν γρήγορα, εφόσον υπάρχει η βούληση..

Τρία σενάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά σενάρια που μπορεί να επικρατήσουν στο EuroWorking Group είναι τρία. Το πρώτο είναι στη γραμμή Ρέγκλινγκ, πως δηλαδή οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017 και το 2018.

Το δεύτερο σενάριο έχει πρωταγωνίστρια τη Γερμανία και είναι το πιο απαισιόδοξο αφού προβλέπει αξιολόγηση του περιεχομένου των εξαγγελιών από τη γερμανική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα- με το EuroWorking Group στο προσκήνιο.

Το τρίτο σενάριο είναι ουσιαστικά μια νέα αναβολή που θα παραπέμπει στον Απρίλιο, όταν δηλαδή τα στοιχεία για το υπερ-πλεόνασμα θα είναι συγκεκριμένα.

Επόμενη ημερομηνία ορόσημο είναι η 26η Ιανουαρίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για το 2017.