Βενιζέλος: Στην τελική φάση εξόδου από την κρίση η Ελλάδα

Βενιζέλος: Στην τελική φάση εξόδου από την κρίση η Ελλάδα

«Οι δανειστές συμφωνούν ότι ούτε χρειάζεται, ούτε μπορούμε να λάβουμε νέα μέτρα λιτότητας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 

«Έχει γίνει, πλέον, οριστικά αποδεκτό από τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα ούτε χρειάζεται, ούτε μπορεί να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλοςκατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, στο Ζάππειο Μέγαρο, με θέμα «Από τη λιτότητα στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη: Αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της κρίσης στην Ελλάδα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έστειλε το μήνυμα ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική φάση για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην κανονικότητα και ότι το σημείο στο οποίο βρίσκεται είναι πολύ σημαντικό και αποτελεί στροφή. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό μήνυμα για τον ελληνικό λαό και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευ.Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «χάρη στο μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να αρχίσουμε σταδιακά την αποκατάσταση αδικιών και να ενισχύσουμε τα μέτρα προστασίας, κοινωνικής συνοχής, βοηθώντας ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οικογένειες χωρίς εισόδημα, με πολλά παιδιά, ανασφάλιστους υπερήλικες, μακροχρόνια ανέργους χωρίς στήριξη από το κράτος, αστέγους, να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα απόλυτης φτώχειας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμπλήρωσε «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο, ισχυρό και έχει τώρα την υποχρέωση να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την πραγματική οικονομία».  Ακόμη, ανέφερε ότι τώρα πρέπει να στραφεί η προσοχή στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, κυρίως, σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση και την απελευθέρωση της αγοράς, ώστε να λειτουργούν συνθήκες πλήρους ανταγωνιστικότητας.

Μετά και την προ δύο ημερών συμφωνία με την τρόικα, δήλωσε ότι τώρα «η χώρα βρίσκεται στην τελική φάση του προγράμματος που μας οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, στην επιστροφή στην κανονικότητα μίας ευρωπαϊκής χώρας, που είναι θεσμικά ισότιμη». Είπε, ακόμη, η Ελλάδα είναι έτοιμη να επανέλθει στις αγορές και με τη μορφή άλλων προϊόντων, αφού, όπως ανέφερε «στην πραγματικότητα δεν αποχώρησε ποτέ, είναι πάντα παρούσα μέσω των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου». «Έχουν διαμορφωθεί, συνεπώς, οι δημοσιονομικές και οι χρηματοοικονομικές προϋποθέσεις της ανάκαμψης», συμπλήρωσε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ότι «δεν είχαμε τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε άλλο σχέδιο» και πως παρόλο που μπορεί να μην είχαν υπολογίσει σωστά οι εταίροι τις κοινωνικές συνέπειες, «δεν είχαμε καλύτερη λύση υπό συνθήκες ακραίας κρίσης και κινδύνου ασύντακτης χρεοκοπίας». Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό που επείγει και αποτελεί πάντα πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας και προστασίας της κοινωνικής συνοχής. Ωστόσο, όπως είπε «δεν θα έχουμε αποτέλεσμα αν δεν αλλάξει το κλίμα, γιατί μόνο μέσα από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, θα μπορέσουμε να πάμε σε ισχυρούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Τέλος, ενόψει των ευρωεκλογών ανέφερε «Θέλουμε μία άλλη Ευρώπη, των αξιών, ανταγωνιστική, ευαίσθητη, πλουραλιστική, μία Ευρώπη που είναι η καλύτερη περιοχή του κόσμου».

Διαβάστε περισσότερα: 

Τελική συμφωνία κυβέρνησης– τρόικας

Όλι Ρεν: «Πολύ καλό νέο» η συμφωνία με την τρόικα