Εβδομαδιαία άνοδος για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ανακάμπτουν και οι διεθνείς αγορές

Εβδομαδιαία άνοδος για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ανακάμπτουν και οι διεθνείς αγορές
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με άνοδο 1,14% έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που τελειώνει, εν μέσω ανάκαμψης και των διεθνών αγορών, μετά την ισχυρή πίεση των δύο περασμένων εβδομάδων, στη διάρκεια των οποίων, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε καταγράψει συνολικές απώλειες 7,97%.

Η αγορά κινήθηκε σε στενό εύρος ημερήσιας διακύμανσης, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.

Οι περισσότερες μεγάλες αγορές μετοχών έχουν πλέον μετακινηθεί επίσημα σε έδαφος bear market, σημειώνει η Goldman Sachs, ενώ η bear market στις μετοχές πιθανότατα δεν έχει τελειώσει ακόμη, προειδοποίησε σε έκθεσή της για την αμερικανική αγορά μετοχών η Société Générale,

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για ύφεση. Η πιθανότητα, η παγκόσμια οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση, πλησιάζει το 50%, καθώς οι κεντρικές τράπεζες συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική και η ζήτηση για αγαθά αποδυναμώνεται, σημειώνει η Citigroup.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 834,83 μονάδες, έναντι 825,41 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας άνοδο 1,14%, από τις αρχές Ιουνίου υποχωρεί σε ποσοστό 6,27%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 6,55%.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 0,83% και από τις αρχές του 2022 καταγράφει πτώση 6,27%, ενώ o δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με άνοδο 4,06% και από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση 11,08%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 0,65%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί σε ποσοστό 9,15%.

Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, κατέγραψε κάθετη πτώση και διαμορφώθηκε στα 267,436 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 53,487 εκατ. ευρώ, από 111,326 εκατ. ευρώ της περασμένης εβδομάδος.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα αυτή, υποχώρησε κατά 536 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 60,413 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους είναι μειωμένη κατά 5,679 δισ. ευρώ.