Ευρώ – δολάριo: Αξίζουν το ίδιο για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες

Ευρώ – δολάριo: Αξίζουν το ίδιο για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες
Close up of isolated one Euro coin the main currency of the European Union, money stacked on euro coins in the background on a reflecting surface. Euro coins are portraying the value and a map of Europe, but each country in the eurozone has its own design on the obverse. The currency is managed by the European Central Bank (ECB) of EU. Amsterdam, The Netherlands on December 2, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Δείτε πώς έχουν αλλάξει οι αξίες τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

του Will Daniel

Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, η ισοτιμία μεταξύ του ευρώ και του δολαρίου είναι περίπου η ίδια.

Το ασυνήθιστο γεγονός αποτελεί όφελος για τους Αμερικανούς τουρίστες στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι τόσο καλό για τους Ευρωπαίους που επισκέπτονται τις ΗΠΑ.

Η ισοτιμία της αξίας των δύο νομισμάτων οφείλεται στην υποχώρηση του ευρώ κατά σχεδόν 20% τους τελευταίους 14 μήνες σε σύγκριση με το δολάριο ΗΠΑ. Το ευρώ δημιουργήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1999, σχεδόν έξι χρόνια αφότου η Συνθήκη του Μάαστριχτ ίδρυσε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά κατά τα πρώτα τρία χρόνια του, το ευρώ ήταν ένα «αόρατο νόμισμα» που χρησιμοποιείτο μόνο για λογιστικούς σκοπούς.

Στη συνέχεια, το 2002, άρχισαν να κυκλοφορούν επίσημα χαρτονομίσματα και κέρματα. Τις δεκαετίες που πέρασαν από τότε, το ευρώ διαπραγματεύεται συνεχώς πάνω από το δολάριο, φτάνοντας ακόμη και την τιμή των 1,60 δολαρίων ανά ευρώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008. Και την τελευταία δεκαετία, ένα ευρώ άξιζε, κατά μέσο όρο, 1,18 δολάρια, σύμφωνα με δεδομένα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Φέτος, ωστόσο, το δολάριο ΗΠΑ ενισχύθηκε έναντι των περισσότερων σημαντικών νομισμάτων, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν καταστήσει το δολάριο ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο που θέλουν να προστατευτούν από τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθωρισμό.

Για τους Αμερικανούς, η άνοδος του δολαρίου συμβάλει στην ανακούφιση των προβλημάτων που προκαλεί ο υψηλός πληθωρισμός, αλλά για τους Ευρωπαίους, η πτώση της αξίας του ευρώ θα κάνει τα ταξίδια πιο δύσκολα και θα επιδεινώσει τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών.

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που οδήγησαν στην πρόσφατη πτώση του ευρώ. Πρώτον, η οικονομία της ΕΕ επιβραδύνεται και οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες στα 19 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν «επιδεινωθεί σημαντικά» τους τελευταίους μήνες.

«Είμαστε σε απρόβλεπτα νερά», είπε η Georgieva στο Reuters. «Θα είναι ένα δύσκολο 2022, αλλά ίσως ένα ακόμη πιο δύσκολο 2023».

Οι χώρες της ΕΕ έχουν επίσης πληγεί από μια συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επακόλουθες δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η κατάσταση είναι τόσο ζοφερή στη Γερμανία, που ο υπουργός οικονομικών υποθέσεων και δράσης για το κλίμα της χώρας, Robert Habeck, προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι εάν η Ρωσία διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου, θα μπορούσε να προκληθεί μια αντίστοιχη “Lehman Brothers” για τη Γερμανία, αναφερόμενος στην κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας το 2008.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας της πρόσφατης πτώσης του ευρώ ήταν οι χαλαρές νομισματικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένης της πιο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από το 1994 που έκανε τον Ιούνιο, η ΕΚΤ δεν έχει, μέχρι στιγμής, προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.