Ευρωεκλογές: Μετά από τις αναφορές στους Ναζί, η Λεπέν «αποκηρύσσει» το AfD

Ευρωεκλογές: Μετά από τις αναφορές στους Ναζί, η Λεπέν «αποκηρύσσει» το AfD
Ο επικεφαλής υποψήφιος του AfD για τις εκλογές, ο Μαξιμίλιαν Κραχ, δήλωσε ότι «τα SS δεν ήταν όλοι εγκληματίες».

Λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, η επικεφαλής της ακροδεξιάς στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, επιχείρησε την Τετάρτη να πάρει αποστάσεις από τον ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), υποστηρίζοντας πως το γερμανικό κόμμα έχει γίνει πολύ τοξικός σύμμαχος

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, η Λεπέν ανέφερε πως κατηγόρησε το AfD ότι είναι ακυβέρνητο και υποταγμένο σε ριζοσπαστικά στοιχεία στο εσωτερικό του.

«Ήταν επείγον να δημιουργηθεί ένας υγειονομικός κλοιός. Το AfD πηγαίνει από πρόκληση σε πρόκληση», είπε.

«Τώρα δεν είναι πλέον καιρός να αποστασιοποιηθούμε, είναι καιρός να κάνουμε μια καθαρή ρήξη με αυτό το κίνημα» συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις της Λεπέν έρχονται αφού το AfD, το οποίο είχε αναδειχθεί στο δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα της Γερμανίας ενόψει των τοπικών και ευρωπαϊκών εκλογών φέτος, δέχθηκε έντονο έλεγχο για τις πολιτικές του και τη συμπεριφορά ορισμένων υψηλόβαθμων στελεχών του.

Η δημόσια ρήξη με το Rassemblement National (RN) της Λεπέν θα μπορούσε να δοκιμάσει την προσπάθεια της ακροδεξιάς για μια ισχυρή εκλογική εμφάνιση και θα μπορούσε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο AfD στο εσωτερικό της χώρας, αφού άρχισε να υποχωρεί στις δημοσκοπήσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα σχόλια της Λεπέν έρχονται μια ημέρα αφότου το RN, που ηγείται της κούρσας για τις ευρωεκλογές στη Γαλλία, δήλωσε ότι δεν θα καθίσει πλέον μαζί με το AfD στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο επικεφαλής υποψήφιος του AfD για τις εκλογές, ο Μαξιμίλιαν Κραχ, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι «τα SS δεν ήταν όλοι εγκληματίες».

Τα SS (Schutzstaffel), ήταν η κύρια παραστρατιωτική δύναμη του ναζιστικού κόμματος του Αδόλφου Χίτλερ και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Ολοκαύτωμα, τη σφαγή 6 εκατομμυρίων Εβραίων και άλλων ομάδων που είχαν στοχοποιηθεί από τους Ναζί.

Σημειώνεται πως το γερμανικό ZDF ανέφερε το πρωί της Τετάρτης ότι ο Κραχ αποχώρησε από την ανώτερη ηγετική ομάδα του AfD.

Το AfD αντιμετώπισε επίσης μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους μετά τη συμμετοχή ανώτερων στελεχών σε συνάντηση όπου συζητήθηκε η απέλαση Γερμανών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, καθώς και για τους ισχυρισμούς ότι φιλοξενεί πράκτορες της Ρωσίας και της Κίνας.

Την περασμένη εβδομάδα, γερμανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι οι εγχώριες υπηρεσίες ασφαλείας μπορούν να συνεχίσουν να παρακολουθούν το AfD ως δυνητικά εξτρεμιστικό κόμμα.

Το AfD έχει αντιταχθεί στους ισχυρισμούς περί ρατσισμού. Το κόμμα παρουσιάζει τον εαυτό του ως στόχο ενός εφησυχασμένου, ιδιοτελούς κατεστημένου που είναι έτοιμο να σαρώσει.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα κερδίσουν αριθμό ρεκόρ ψήφων τον Ιούνιο. Οι ψηφοφόροι αναμένεται να τιμωρήσουν τα κυρίαρχα κόμματα για την αποτυχία τους να προστατεύσουν τα νοικοκυριά από τον υψηλό πληθωρισμό, να περιορίσουν τη μετανάστευση ή να παράσχουν επαρκή στέγαση και υγειονομική περίθαλψη.

Τα ακροδεξιά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι επί του παρόντος διαιρεμένα μεταξύ των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), των οποίων ντε φάκτο ηγέτης είναι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και της ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), με επικεφαλής το RN.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com