Ευρωπαϊκή «γροθιά» για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών

Ευρωπαϊκή «γροθιά» για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών

«Ένα βήμα μπροστά» προς τη σύναψη συμφώνου στο Παρίσι το 2015.

Η ΕΕ χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Λίμα κατά τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα κι εκτίμησε ότι αυτή συνιστά “ένα βήμα μπροστά” προς τη σύναψη παγκόσμιου συμφώνου στη διάσκεψη στο Παρίσι που είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του 2015.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η συμφωνία της Λίμα ζητεί από όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν τις μελλοντικές τους δεσμεύσεις σχετικά με τη μείωση της έκλυσης αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου “με τρόπο σαφή, διαφανή και κατανοητό”.

Οι χώρες που διαπραγματεύονταν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με στόχο την σύναψη ενός συμφώνου το 2015 για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής κατέληξαν σήμερα στη Λίμα σε μια συμφωνία για τις μελλοντικές τους δεσμεύσεις σχετικά με τη μείωση της έκλυσης αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε ο Περουβιανός υπουργός Περιβάλλοντος Μανουέλ Πούλγαρ- Βιδάλ.

Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, που διήρκησαν δύο εβδομάδες και ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν την Παρασκευή αλλά παρατάθηκαν κατά 30 ώρες, το έγγραφο των τεσσάρων σελίδων ζητεί από τις 190 χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη στη Λίμα να υποβάλουν εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στις αρχές του 2015, ώστε να διαμορφωθεί η βάση για μια παγκόσμια συμφωνία στη διάσκεψη του Παρισιού του χρόνου.

Οι δεσμεύσεις των χωρών πρέπει να επιτρέψουν μια παγκόσμια μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από 40% ως 70% μέχρι το 2050, κάτι που κρίνεται απολύτως απαραίτητο για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου.