Ευρωπαϊκή καταδίκη της Ελλάδας για την υπόθεση των οροθετικών γυναικών – Αποζημίωση 70.000 ευρώ

Ευρωπαϊκή καταδίκη της Ελλάδας για την υπόθεση των οροθετικών γυναικών – Αποζημίωση 70.000 ευρώ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παραβίαση λόγω «εξαναγκαστικής εξέτασης αίματος και αδικαιολόγητης διάδοσης προσωπικών δεδομένων», για την υπόθεση του 2012.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Τρίτη την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των οροθετικών γυναικών, στην υπόθεση που είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη της χώρας μας το 2012.

Υπενθυμίζεται πως οι εν λόγω γυναίκες είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι «εκδίδονταν και μετέδιδαν τον ιό του HIV/ AIDS».

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, «στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης στο κέντρο της Αθήνας, ιερόδουλες, μεταξύ των οποίων και δέκα από τις προσφεύγουσες, συνελήφθησαν από την αστυνομία σε διαφορετικές ημερομηνίες το 2012. Έπρεπε να υποβληθούν σε έλεγχο ταυτότητας έλεγχο, ιατρικό έλεγχο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και εξετάσεις αίματος που επιβεβαίωσαν ότι ήταν θετικές στον ιό HIV.

Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα πρόθεσης πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης, σε συνδυασμό με το αδίκημα της πρόκλησης απλής βλάβης».

Στην απόφαση αναφέρεται πως η παραβίαση τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών που προσέφυγαν στη Δικαιούσυνη από την Ελλάδα «λόγω εξαναγκαστικής εξέτασης αίματος και αδικαιολόγητης διάδοσης προσωπικών δεδομένων».

Ακόμα, ορίζεται συνολική αποζημίωση 70.000 ευρώ στις επιζήσασες της υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: