Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η απόφαση εκδόθηκε έπειτα από προσφυγή κρατουμένων στις φυλακές Ναυπλίου.

Μία ακόμη καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν 16 κρατούμενοι, ανάμεσά τους Έλληνες, Ρουμάνοι, Ουκρανοί, Τούρκοι και Αμερικάνοι προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησης και συγκεκριμένα τη στενότητα του χώρου, λόγω υπερπληθυσμού.

«Πρόκειται για παραβίαση του άρθρου 3 της σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ορίζει ότι κανένας άνθρωπος δεν θα πρέπει να υφίσταται απάνθρωπη, ατιμωτική επιχείρηση ή βασανιστήρια», δηλώνει στο «kathimerini.gr» ένας εκ των δικηγόρων της υπόθεσης και αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης.

«Οι παραβιάσεις αφορούσαν εκτός από τη στενότητα του χώρου και την ελλιπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των τροφίμων», προσθέτει ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση από κοινού με τον κ. Αντώνη Σπάθη, σύμφωνα με την καθημερινή.

Με την καταδικαστική του απόφαση το Δικαστήριο υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει σε κάθε έναν από τους προσφεύγοντες, αποζημιώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 5.000 και 15.000 ευρώ και 2.000 ευρώ από κοινού για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Να εφαρμόσει τους κανόνες ενιαίας διαμονής και εργασίας μεταναστών καλεί την Ελλάδα η Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ελλάδα να εφαρμόσει τους κανόνες ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας για τους υπηκόους τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα δεν έχει λάβει επαρκή δράση για να εφαρμόσει την «οδηγία ενιαίας άδειας διαμονής και εργασίας» (2011/98/EΕ), η οποία έπρεπε να είχε εφαρμοστεί έως το τέλος του 2013. Η οδηγία αυτή εισάγει ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση άδειας διαμονής και εργασίας στους υπηκόους τρίτων χωρών στην επικράτεια κράτους-μέλους της ΕΕ. Επίσης, εισάγει ένα κοινό σύνολο δικαιωμάτων για τους εργαζομένους από τρίτες χώρες που διαμένουν νομίμως σε κράτος-μέλος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Ιανουάριο η Ελλάδα έλαβε προειδοποιητική επιστολή (το πρώτο βήμα μίας διαδικασίας επί παραβάσει), αλλά οι ελληνικές Αρχές δεν κοινοποίησαν κανένα μέτρο μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

Γι’ αυτό τον λόγο, η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να απευθύνει «αιτιολογημένη γνώμη» στην Ελλάδα, η οποία έχει προθεσμία δύο μηνών προκειμένου να κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβε για την ευθυγράμμιση της εθνικής νομοθεσίας της με το δίκαιο της ΕΕ. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή