Ευρωπαϊκό τρυπάνι θα κάνει πρώτη φορά έρευνες για νερό στη Σελήνη

Ευρωπαϊκό τρυπάνι θα κάνει πρώτη φορά έρευνες για νερό στη Σελήνη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μια σημαντική ευρωπαϊκή συμβολή στην αποστολή είναι το Prospect - ένα ρομποτικό τρυπάνι και «μίνι» εργαστήριο με μια σειρά επιστημονικών οργάνων σχεδιασμένων να διεισδύσουν στο έδαφος της Σελήνης σε βάθος ενός μέτρου, να πάρουν δείγματα και να τα παραδώσουν στα «μίνι» εργαστήρια του οχήματος.

Η πρώτη ευρωπαϊκή συσκευή που θα προσεληνωθεί στο φεγγάρι αυτή τη δεκαετία θα είναι ένα τρυπάνι και ένα «πακέτο» λήψης δειγμάτων- και οι ομάδες πίσω από αυτήν βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο τους- την πτήση στο πλαίσιο της ρωσικής αποστολής Luna-27.

Βασικός στόχος του οχήματος προσεδάφισης Luna-27 είναι η μελέτη της σύστασης του εδάφους κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο. Βασικός στόχος είναι το νερό, καθώς μπορεί να υπάρχουν όγκοι παγωμένου νερού στην επιφάνεια ή κάτω από αυτήν.

Μια σημαντική ευρωπαϊκή συμβολή στην αποστολή είναι το Prospect, ένα ρομποτικό τρυπάνι και «μίνι» εργαστήριο με μια σειρά επιστημονικών οργάνων σχεδιασμένων να διεισδύσουν στο έδαφος της Σελήνης σε βάθος ενός μέτρου, να πάρουν δείγματα και να τα παραδώσουν στα «μίνι» εργαστήρια του οχήματος.

Στη Σελήνη υπάρχουν πολύ μεγάλες ανεξερεύνητες εκτάσεις και το Prospect «θα επιτρέψει σε επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το έδαφος και να προετοιμάσουν αποστολές στις οποίες θα χρησιμοποιείται σεληνιακό έδαφος για την παραγωγή οξυγόνου ή καυσίμου, για παράδειγμα» είπε ο Ντέιβιντ Πάρκερ, διευθυντής επανδρωμένης και ρομποτικής εξερεύνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ).

Το να δοθούν απαντήσεις σχετικά με την έκταση της παρουσίας νερού στη Σελήνη και το πόσο προσβάσιμο είναι αυτό θα βοηθήσει στον σχεδιασμό μελλοντικών αποστολών μέσω της χρήσης τοπικών πόρων.

«Το Prospect εντάσσεται σε ένα πρωτοποριακό νέο κύμα σεληνιακής επιστήμης και εξερεύνησης» είπε ο Ρίτσαρντ Φισάκερλι, project manager του Prospect, μετά την ολοκλήρωση της φάσης προκαταρκτικού σχεδιασμού. Σημειώνεται πως πρόσφατα υπεγράφη συμβόλαιο ύψους 31,5 εκατομμυρίων ευρώ με την ευρωπαϊκή βιομηχανία που ανοίγει τον δρόμο για να αρχίσει ο ΕΟΔ να δουλεύει πάνω στον λεπτομερή σχεδιασμό, τις δοκιμές και την τελική ενσωμάτωση του στο «πακέτο» που θα πάει στη Σελήνη με το ρωσικό διαστημόπλοιο.

Το Luna-27 θα προσεληνωθεί χρησιμοποιώντας ένα ευρωπαϊκό σύστημα, ονόματι Pilot, που θα βοηθά το κύριο σύστημα πλοήγησής του κατά τη διαδικασία προσελήνωσης, επιτρέποντας την ακριβή προσεδάφιση και την αποφυγή κινδύνων.