Ευρώπη εναντίον NSA: Ο διατλαντικός πόλεμος μεταφοράς δεδομένων

Ευρώπη εναντίον NSA: Ο διατλαντικός πόλεμος μεταφοράς δεδομένων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και η συζήτηση για δικαιώματα προστασίας της ιδιωτικότητας των πολιτών.

Φέτος τον Οκτώβριο το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), με μια απρόσμενα τολμηρή απόφασή του, επέφερε καίριο πλήγμα στη διατλαντική συμφωνία Safe Harbor (Ασφαλές Λιμάνι), που εδώ και 15 χρόνια επέτρεπε στις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google να μεταφέρουν προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών – π.χ. το ιστορικό των διαδικτυακών αναζητήσεών τους- εκτός της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η θολή σχέση ανάμεσα στη συλλογή δεδομένων από τις ιδιωτικές εταιρείες και στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, παραβιάζει τα δικαιώματα προστασίας της ιδιωτικότητας των ευρωπαίων πολιτών, των οποίων τα στοιχεία μεταφέρονται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Η απόφαση αφήνει τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρίες με διεθνείς δραστηριότητες να κινούνται πλέον σε ασταθές νομικό έδαφος.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί αιφνιδιάσθηκαν από την απόφαση. Το Υπουργείο Εμπορίου και το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ ανησυχούν ότι αυτή θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στις αμερικανικές εταιρείες. Φοβούνται επίσης ότι, αν δεν υπάρξει μια νέα διατλαντική συμφωνία, τα προσωπικά δεδομένα των Ευρωπαίων θα παραμείνουν σε «καραντίνα» στην Ευρώπη, δημιουργώντας αυτό που ο δευθύνων σύμβουλος της Alphabet (πρώην Google) Έρικ Σμιτ αποκάλεσε «διαδίκτυα ανά χώρα», καταστρέφοντας, όπως είπε, «ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας».