Ευρωβουλευτές μεταβαίνουν στην Ουάσινγκτον για τις παρακολουθήσεις

Ευρωβουλευτές μεταβαίνουν στην Ουάσινγκτον για τις παρακολουθήσεις

Συνεχίζεται το θρίλερ μετά από τις ραγδαίες εξελίξεις - Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. θα βρίσκεται στις ΗΠΑ την Δευτέρα.

Μια αντιπροσωπεία στην οποία θα συμμετέχουν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον την Δευτέρα για να συζητήσει σχετικά με τις καταγγελίες για την εκτεταμένη κατασκοπεία από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών σε βάρος πολιτών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης ακόμη και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ.

Η εννεαμελής αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με ανώτερα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για να διερευνήσει μια «πιθανή νομική αποκατάσταση για τους πολίτες της ΕΕ» που έγιναν στόχος της καταγγελθείσας κατασκοπείας, αν και δεν είναι σαφές τι θα περιλάμβαναν ενδεχόμενα νομικά μέτρα.

Διαβάστε ακόμη: Ενήμερες οι ΗΠΑ για τον «θησαυρό» που υπέκλεψε ο Σνόουντεν

«Μια προτεραιότητα-κλειδί της έρευνας αυτής είναι να συλλεχθούν συναφείς πληροφορίες και στοιχεία από πηγές στις ΗΠΑ, και αυτός είναι ο λόγος που αυτή η αποστολή είναι τόσο σημαντική», ανέφερε ο Κλοντ Μορέις, ένας Βρετανός ευρωβουλευτής ο οποίος ηγείται της έρευνας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει 766 μέλη τα οποία εκλέγονται απευθείας στα 28 κράτη μέλη, ψήφισε αυτή την εβδομάδα υπέρ ενός πακέτου νομοθετικών μέτρων για την ενίσχυση των κανόνων προστασίας των δεδομένων στην ΕΕ, οι οποίοι χρονολογούνται από το 1995.

Διαβάστε ακόμη: Με τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς;

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν περιορισμούς στον τρόπο συγκέντρωσης δεδομένων στην επικράτεια της Ευρώπης από εταιρίες όπως οι Facebook, Yahoo! και Google και την επιβολή προστίμων έως και 100 εκατ. ευρώ και πλέον στις επιχειρήσεις εκείνες που τους παραβιάζουν.

Φοβούμενες ότι οι κανόνες αυτοί, εάν υιοθετηθούν πράγματι, θα αυξήσουν το κόστος της δραστηριότητάς τους στα κράτη μέλη της ΕΕ, αμερικανικές εταιρίες τεχνολογίας και η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθούν να αποτρέψουν την έγκρισή τους με την τρέχουσα μορφή τους, που οι υποστηρικτές τους ελπίζουν πως θα εφαρμοστούν το 2015.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters