Οι εξαγωγές όπλων στην ατζέντα των γερμανικών εκλογών

Οι εξαγωγές όπλων στην ατζέντα των γερμανικών εκλογών

Δυσαρέσκεια Βεστερβέλε για έγγραφο που δείχνει τη βούληση της Μέρκελ να αυξηθούν οι εξαγωγές όπλων.

Ένα εσωτερικό έγγραφο αποκάλυψε τη βούληση του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ να αυξηθούν οι εξαγωγές όπλων, εξέλιξη στην οποία αντιτίθενται οι κυβερνητικοί της εταίροι. Στις αρχές της εβδομάδας, το Spiegel αποκάλυψε την ύπαρξη ενός εσωτερικού εγγράφου των Γερμανών συντηρητικών που ζητούσε να υπάρξει «περισσότερη τόλμη» σε σχέση με τις πωλήσεις γερμανικών όπλων στο εξωτερικό. Ο υπουργός Εξωτερικών και ηγετικό στέλεχος του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), Γκίντο Βεστερβέλε, φέρεται να διαφωνεί.

Μιλώντας σε κλειστό κύκλο προσωπικών του συνεργατών, ο Βεστερβέλε είπε -σύμφωνα με πηγές του Spiegel– ότι «ο περιοριστικός έλεγχος των εξαγωγών όπλων είναι θετικός για τη χώρα». Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι για να συνεχίσει το FDP να είναι εταίρος στην επόμενη κυβέρνηση δεν θα πρέπει να αποδυναμωθούν οι περιοριστικές πολιτικές που ισχύουν στις γερμανικές εξαγωγές πολεμικού υλικού.

Διαβάστε ακόμη: Ισχυρή εντολή ζητά η Άνγκελα Μέρκελ

«Όσο είμαι υπουργός εξωτερικών, οι κανόνες που διέπουν τις εξαγωγές όπλων θα παραμείνουν στη θέση τους», φέρεται να είπε ο Βεστερβέλε. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει «έκπληκτο» από το έγγραφο που κυκλοφόρησε στους κύκλους των συντηρητικών βουλευτών.

Στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι «όσοι είναι υπερήφανοι για την ηγετική θέση της Γερμανίας στις εξαγωγές διεθνώς θα πρέπει να είναι υπερήφανοι και για την αμυντική της τεχνολογία». Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, αν και το έγγραφο δεν αποτελεί επίσημη θέση του προεκλογικού προγράμματος των συντηρητικών, φαίνεται να αντανακλά τις προτιμήσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πέρυσι, η κυβέρνηση της Μέρκελ είχε δεχτεί σφοδρή κριτική για την έγκριση της πώλησης αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων σε κυβερνήσεις του Περσικού Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.