Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ανακωχή: Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα, παρά τις συστάσεις των ΗΠΑ

Εξανεμίζονται οι ελπίδες για ανακωχή: Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Γάζα, παρά τις συστάσεις των ΗΠΑ
epa10957105 Smoke rises following Israeli strikes in Tal Al Hawa neighbourhood in the northern Gaza Strip, 04 November 2023. More than 9,100 Palestinians and at least 1,400 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/MOHAMMED SABER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την ώρα που αναμένονται φάρμακα για τους ομήρους της Χαμάς και ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστινίους.

Το Ισραήλ πολλαπλασίασε την Τρίτη και συνεχίζει και την Τετάρτη τους εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου αναμένονται φάρμακα για τους ομήρους στα χέρια της Χαμάς και ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό πληθυσμό, στο πλαίσιο συμφωνίας που κλείστηκε με μεσολάβηση του Κατάρ και της Γαλλίας.

Μετά τα μεσάνυχτα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για ισραηλινά πλήγματα κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, της μεγαλύτερης πόλης της νότιας Λωρίδας της Γάζας, τομέα στον οποίο σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβονται ηγέτες του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν πανικό και φυγή εκτοπισμένων εξαιτίας των μαχών, που είχαν βρει καταφύγιο τις τελευταίες εβδομάδες στην πελώρια αυλή της δομής υγείας. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για «μεγάλο αριθμό» θυμάτων, τουλάχιστον 81 νεκρούς, στους νυχτερινούς βομβαρδισμούς στη Χαν Γιούνις και άλλες περιοχές του θυλάκου.

Αν και οι προσπάθειες να κηρυχθεί «κατάπαυση του πυρός», ή έστω δεύτερη ανθρωπιστική ανακωχή, όπως αυτή στα τέλη του Νοεμβρίου, αποτυγχάνουν, μεσολάβηση της Γαλλίας και του Κατάρ αναμένεται να επιτρέψει την παράδοση τις επόμενες ώρες ανθρωπιστικής βοήθειας προοριζόμενης για τους παλαιστίνιους αμάχους και φαρμάκων για ομήρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανήγγειλε πως η πιο «εντατική» φάση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη νότια Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από αυτές που κατ’ αυτόν σχεδόν ολοκληρώθηκαν στον βορρά, θα «τερματιστεί σύντομα».

Ο πόλεμος αυτός κλιμακώνει τις εντάσεις στην περιφέρεια ανάμεσα, από τη μια, στο Ισραήλ και τους συμμάχους του, με βασικότερο τις ΗΠΑ, και από την άλλη στον «άξονα της αντίστασης» που πρόσκειται στο Ιράν και συμπεριλαμβάνει, πέρα από τη Χαμάς, το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά και τους υεμενίτες αντάρτες Χούθι.

Στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στον στρατιωτικό βραχίονα της Χεζμπολά και τις ισραηλινές δυνάμεις είναι καθημερινές, ο Τσαχάλ ανακοίνωσε χθες νέα πλήγματα εναντίον θέσεων των σιιτών μαχητών σε νότιους τομείς της λιβανικής επικράτειας.

Ενώ ο αμερικανικός στρατός διεξήγαγε την Τρίτη νέους βομβαρδισμούς στην Υεμένη, αυτή τη φορά εναντίον εγκατάστασης από όπου οι Χούθι, που απειλούν την κίνηση των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν τέσσερις πυραύλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: